AKTUELNO

Srbi su mali narod, koji ima mali uslov, da ne zaboravljamo nikada izgubljene živote, posebno ne dečije živote, rekao je u Nišu, povodom obeležavanja 20 godina od NATO bombardovanja Savezne Republike Jugoslavije 1999.godine, predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Zvuci sirena za vazdušnu opasnost označili su početak NATO bombardovanja, koje je počelo na današnji dan pre 20 godina i trajalo 78 dana, tokom kojih su građani dane i noći provodili u skloništima.

Kao grad velikog stradanja tokom NATO agresije 1999. godine, Niš je izabran za mesto na kome će se obeležiti Dan sećanja na stradale.

Građanima se na Trgu u Nišu obratio predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, rekavši da je bezbroj puta bio u Nišu, ali da nije ni sanjao da ovoliko ljudi može da vidi u Nišu, i stakao je da to govori o drugačijoj i Srbiji budućnosti.

Foto: Tanjug

- Pet godina je kako na veličanstven način obeležavamo godišmnjicu agresije NATO-a. Ponosamn sam na vas, jer je naš slobodarski duh zaslužan za slobodu i samostalnost Srbije - rekao je Vučić.

Predsednik je rekao da jedino što ima da doda jeste, da prijatelje nismo imali u tim trenucima i zahvalio je onima koji nisu bili protiv nas.

Foto: Pink.rs

-Imali su jasni cilj da nas poraze i unize, 20 godina kasnije imamo prijatelje ali i one koji nam više nisu neprijatelji, ono što je za nas zločin, za nas će uvek biti zločin, a za njih je to greška kojoj ponekad dodaju reč tragična – istakao je predsednik.

Kako kaže, nemamo prava na to da pognemo glavu i kažemo dobro greška, koja može da bude poništena, naš narod nije greška, jer smo, kako dodaje, brojčano mali narod, koji ima mali uslov da ne zaboravljamo nikada nikome naše živote, posebno ne dečije živote.

Foto: TvPink Printscreen

- Naš mali uslov je da ne zaboravljamo nikada nikome naše živote, posebno ne dečije živote. Marko Simić iz Novog Pazara poginuo je u krilu svog oca, trudnica iz Niša, brat i sestra iz Ralje, mala Milica iz Batajnice, koja je postala simbol stradanja nevinih civila nisu samo greška. Niko nije odgovarao za ove zločine, srpski civili su bili samo greška, za nas nisu bili greška i nikada neće otići u zaborav. 2500 života,  to nećemo da zaboravimo jer to greška nije bila, ma koliko rdaili protiv srbije ona je jača i snažnija nego što je ikada bila - rekao je Vučić, pokušavajući da zaustavi suze i dodao:

- Našu spremnost da pružimo ruku pomirenja pogrešno je protumačio portparl krvavog pohoda na našu zemlju. Vas 20 hiljaada večeras pokazuje da nikada nećemo zaboraviti. Ne smemo nikada zaboraviti zločine koje ste počinili ovoj zemlji i ovom gradu. Nećemo nikada zaboraviti ni one koji su odbili da pošalju ratne projektile na Srbiju. Večno je naše poštovanje prema čestitim svedocima istine – rekao je Vučić.

Kako je rekao, o svemu možemo danas da razgovaramo, sem o zaboravu.

Foto: Tanjug

- Srbi koji žive na KiM najospravljenija su etnička grupa na tlu Evrope. S pravom se pitam zbog čega danas oni koji se zbog navodne zaštite prava Albanaca u stanju da napadaju našu zemlju. Nisu procesuirani ti gnusni napadi na Srbe. Danas i 20 godina kasnije moramo se zahvaliti najboljima i najarabrijima među nama koji čuvaju naša ognjišta i srpsko ime i prezime, a to su Srbi na KiM – rekao je Vučić.

Kako je rekao, narod na KiM nećemo, ne smemo i ne možemo ostaviti na cedilu, i kako kaže, Srbija se više puta dizala iz pepela, i pametni i dobri narod Srbije pokrenuo je Vaskrs voljene otadžbine.

Foto: Tanjug

- Na putu oporavka ne mogu da nas zaustave. Srbija je jasno stavila do znanja da neće biti deo NATO-a. Hoćemo da budemo svoji na svome i ništa više. Hoćemo sami da štitimo i branimo svoju zemlju. Srbija je ekonomsko i vojno osigurala sebi poziciju da otvara vrata mira i prosperitetea svim naroda Balkana. Naš je odgovor jasan. Pregovore i razgovore nećemo, ali poraz Srbije nećete dočekati. Srbiju niko pokoriti ne može – rekao je Vučić, i dodao:

- Hoćemo da radimo da svima pružimo ruku jer su nama mir i životi najpotrebniji, oni hoće srpsku pognutu glavu a ne našu ruku, ali nikada se pognuli nismo jer je to neko drugi tražio. Zato su životi poginulih važni da ne zaboravimo. Da pognemo glavu kada mi hoćemo a ne kada od nas traže to je suštzina slobodne i nezavisne Srbije - rekao je Vučić.

Kako kaže, to je bio zločin nad našom decom a ne nad našim narodom, prelazak na bombe je zločin svaka kazna primenjena na nedužnom je zločin.

- Moramo da tražimo rešenja da bismo izbegli metke Moramo da tražimo rešenja da bismo izbegli metke, kada sam postao ministar odbrane imali smo jedan mig a sada VS ima 14 migova 29, koji su i naoružani i mogu da lete, ali razgovor umesto metaka mora da bude naša politika, politika budućnosti - rekao je Vučić.

Prisutnim građanima u Nišu obratio se i predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik, koji je istakao da je NATO bombardujući Srbiju napravio strašan zločin, uporedivši to sa onim što su Srbi u RS doživeli nekoliko godina pre.

Foto: Tanjug

- Oni su Srbiju i srpski narod svrstali na stranu lošeg, NATO agresija je dugo pripremana a posledice dugo traju, sada vidimo muškarce koji nikada neće imati decu, decu bez kose, vidimo da ta agresija traje to je bilo nemilosrdno, nasilnički i zločinački. Bilo bi dobro da oni koji su smatrali agresiju smatrali nato kampanjom da budu tu, a ne da ignorišu tešku stradalničku istoriju našeg naroda – rekao je Dodik.

On je rekao da znamo da su uživali da gledaju sve to uživo oni koji su nas bombardovali, jer su podseća, na raketama bile kamere i monitori u kabinetima.

- Znali su sve kada su ubijali decu, u Grdelici kada su gađali voz, i RTS, i kada su gađali Niš i pobili 13 civila, nastavili su jer su hteli da nanesu štetu od koje se verovali su srpski narod neće oporaviti, šteta je ogromna a oni nisu smatrali da treba da se izvine – rekao je Dodik.

Foto: TvPink Printscreen

Kako kaže, imaće u sebi neoprostivo i tužno sećanje na takve dane.

- Danas opet zahvaljujući predsedniku Vučiću pitanje Kosova je opet na dnevnom redu, u strašnim okolnostima, u pokušaju da Srbiju privole da prizna Kosovo, važno je danas da Srbija bude okupljena, važno dati snagu Vučiću i njegovoj pregovaračkoj poziciji i svemu onome što on pokušava da zadrži, plavo nebo a ne nebo na kom će leteti avionic – rekao je Dodik.

On je istakao da je snaga Srbije u njenoj moći, demokratiji.

- Zahvaljujem se Vučiću jer je krenuo sa obeležavanjem, jer da nije tako sve bi bilo zaboravljeno – rekao je Dodik.

Foto: Tanjug

Okupljenima na Trgu u Nišu obratio se i Patrijarh srpski Irinej, sa rečima da su sirene koje su upravo čuli zvuci koji podsećaju na strašne dane, kako kaže, najtragičnije dane u našoj istoriji.

- Ti zvuci su još u nama danas prisutni, čujemo ih u snovima i sećanjima, najtragičniji u našoj istoriji, dani za koje bismo želeli da se oni ne ponove u našem narodu i nigde u svetu, to su zvuci pakla koji predaju smrti i najtužnijih sećanja, danas se sećamo tih najtužnijih dana, to nije bio samo jedan dan, već punih 78 dana. Pitamo se danas odakle taj izvor mržnje da se uništi ono što je najvrednije pod Suncem, ljudsko biće, sa jasnim ciljem da se ostvare neki planovi. Mi smo u svojoj istoriji imali tužnih trenutaka, ali mislim da su ovi bili najstrašniji, a još tužnije je što su oni došli od naših bivših saveznika koji su savezništvo pretvorili u neprijateljstvo prema nama - rekao je patrijarh Irinej.

Foto: Tanjug

Patrijarh je rekao da ništa drugo ne možemo poželeti i uraditi, nego da da se pomolimo Bogu da se ovako nešto nikada ne dogodi ni kod nas ni u svetu.

Foto: TvPink Printscreen

- Ovo je poteklo iz planova da jednu državu raskomadaju i unište u parčad da bi ostvarili svoje ciljeve i namere. 19 moćnih država sa preko hiljadu bombardera ustremili su se na narod od svega nekoliko miliona, tolika sila na mali narod i učinili su ono što dobar čovek nikada ne bi pomislio. Veliko zlo su nam učinili, puteve, mostove, fabrike su srušili, nisu štedeli ni bolnice kao ni malenu decu to je nešto čemu se samo đavo može radovati. Jednu naprednu zemlju pretvorili su u prah i pepeo. Zlo dobra neće doneti, zlo rađenje gotovo suđenje, zato prepustimo onome ko sudi po pravdi i istini i da svakome ono što je zaslužio - rekao je patrijarh Irinej, i dodao:

- Ono što vidimo danas na ulicama nije dobro, to daje snagu našim neprijateljima, zna se kako se dolazi do položaja i vlasti, na ovaj način ne mogu doći bniti nauditi ali mogu nauditi svome narodu i državi, možda su druge želje jače od njih. Ali moraju razmisliti o tome šta čine. Mi smo narod koji odlikuje ljubav prema drugim narodima. Neka je večna slava i pokoj dušama koje su izgubili svoje živote ni krivi ni dužni!

#Aleksandar Vučić

#Niš

#bombardovanje

'