AKTUELNO

U Novom Sadu danas je u kasarni Jugovićevo, koja je bila jedna od prvih meta agresora, obeleženo 20 godina od NATO bombardovanja, a gradonačelnik Miloš Vučević predložio je da se podigne spomenik svim stradalim Novosađanima.

- Pozivam svu javnost u Novom Sadu da se zajedno okupimo i da podignemo spomenik kakav je dostojan svim poginulim Novosađanima od 1990. do 1999. godine. Nije na ponos grada da nemamo takav spomenik - izjavio je novinarima Vučević.

On je rekao i da podržava inicijativu nekih udruženja, organizacija i pojedinaca koja se odnosi na to da jedan od bulevara u Novom Sad dobije ime po poginulim vojnicima na Košarama.

Foto: Tanjug

- Da jedan od novih bulevara u Novom Sadu bude posvećen junacima sa Košara. Do pre nekoliko godina nismo smeli ni da pričamo šta se sve dešavalo na Košarama, ili na Kosovu i Metohiji. Danas smemo to jasno i glasno, nedvosmisleno reći - rekao je Vučević.

On je rekao da je Novi Sad, 20 godina nakon divljačkog bombardovanja grada i cele naše zemlje, Evropska prestonica mladih, a da će za dve godine biti Evropska prestonica kulture.

Podsetio je i na to da je Novi Sad bio jedan od prvih gradova na koji su pale NATO bombe.

- Obeležavajući tužni nesrećni mart, mi ne zakucavamo našu budućnot, već hrabro gazimo u nju, ali svesni da smo pretrpeli veliku bol i patnje. A, ta '99. je bila samo kulminacija onoga što je naša država prolazila od 1990. godine. Danas imamo nove mostove, bulevare, vojska Srbije je jača nego pre par godina, a policija je opremljenija, bolje se živi, ali moramo reći i da naši sunarodnici na Kosovu i Metohiji teško žive. Da je ogromna većina proterana, da su pretrpeli neviđen teror da napuste svoja ognjišta - rekao je Vučević.

Foto: Tanjug

Komandant Garnizona Novi Sad, pukovnik Zoran Nasković rekao je da je na današnji dan, pre 20 godina učinjena velika nepravda, a da je naša obaveza da se sećamo i nikada ne zaboravimo žrtve NATO bombardovanja.

- Vojska tadašnje Jugoslavije je tada opravdala očekivanja zemlje, a isto vojska čini i danas - rekao je pukovnik Nasković.

Potpredsednik Pokrajinske vlade Đorđe Milićević rekao je da je današnji dan Dan sećanja na tri i po hiljade žrtava, deset hiljada ranjenih, na potpuno neopravdano razorenu zemlju.

Foto: Tanjug

- Naša je obaveza da čuvamo pijetet na žrtve, da ih ne zaboravimo, da vodimo odgovonu politiku, kakva danas i jeste, a koja će očuvati stabilnost i mir. Da nastavimo da ojačavamo vojsku kao stub odbrane zemlje - rekao je Milićević.

Vence na spomen obeležje u kasarni Jugovićevo u Novom Sadu položili su predstavnici Vojske Srbije, Pokrajinske vlade, Grada Novog Sada, porodica žrtava bombardovanja.

#Miloš Vučević

#Novi Sad

'