AKTUELNO

Prvi put čujem za opoziciju koja ne želi izbore i koja se na protestima krije iza pevača i glumaca, kaže ministar Vulin za "Novo jutro". On ocenjuje da bi opozicija po svaku cenu na vlast, ali da zna da izbori nisu način da do nje dođu, budući da nemaju dovoljnu podršku građana, čega su i sami svesni.

Komentarišući ocenu austrijske državne televizije o tome da opozicija u Srbiji nije nikakva alternativa predsedniku Vučiću koji je poštovan i na istoku i na zapadu, ministar odbrane Aleksandar Vulin kaže da očekuje da sada Đilas izjavi da oni koji su ovo pisali nisu novinari, da je to propaganda režima, te da će prekinuti komunikaciju sa njima.

Novinara koji je u Austriji objavio da opoziciju u Srbiji ujedinjuje samo mržnja prema Vučiću će, kaže Vulin, sada će da pljuju, da mu prete i prave mu lutku, pa će čak organizovati i proteste u Beču.

- Tako rade i sa domaćim novinarima. Zabrinjava me ponašanje, recimo, Obradovića koji je prekjuče opet došao na isto mesto gde je tukao novinarke vaše televizije. Dolazi kao da se ništa nije desilo i to je pravi pritisak na medije. On je za čistu silu i nasilje, za napad na novinarke i teško je objasniti toliku agresiju prema ženama. Brine me što se javljaju razni predstavnici protesta pozivaju na nasilje, traže da se zgrada Javnog servisa gađa jajima... Nemojte to da radite, šaljete ružnu sliku! A Đilasu je Javni servis bio dobar kada je zarađivao od njega 70 miliona evra trgujući sekundama. Protestujte, ali nemojte da povredite niti jednog čoveka – kaže ministar.

Foto: TV Pink Printscreen

Dodaje da je sigurno da je opozicija protiv izbora. Kaže da je on mnogo proveo u opoziciji, ali da se nije krio iza glumaca, javnih ličnosti i slično, već su otvoreno izlazili na ulice pozivajući na izbore.

- Nikad se nije desilo da opozicija traži izbore, da im Vučić kaže da će ih dobiti, a da onda sutradan opozicija kaže da ipak neće izbore... Prvi put čujem da opozicija neće na izbore! – kaže Vulin. Na pitanje da li će podržati SNS na izborima, Vulin kaže:

Vučić i ja smo saborci dugi niz godina. Verujemo u iste stvari i istu viziju Srbije, a Pokret socijalista neće menjati svoju poziciju.

"Srbija nema prava da odustane od Kosova i Metohije"

Govoreći o povlačenju priznanja nezavisnosti Kosova, Vulin kaže da Srbija mora da se bori.

- Nemamo pravo da odustanemo od KiM i od međunarodnog prava. Kod povlačenja nezavisnosti je važno to što se pokazalo da nije sve gotovo i izvesno. Nismo u dobroj poziciji, ali imamo podršku Rusije i Kine. Pozicija nam je teška, sporazum nije ni na vidiku... 2012. godine je postojao stav da je sve gotovo. Setimo se da su Jeremić i Tadić napravili granicu, da su izbacili UN sa prostora KiM i uveli Eulex. Dakle, izbacili su one gde su Rusija i Kina, a ubacili one gde su Francuska, Nemačka i ostali najveći zagovornici nezavisnosti Kosova. Zatim su se dogovorili o tome da se naše tablice ne izdaju i da se uvedu tablice sa oznakom republike Kosovo – kaže Vulin za Pink.

Dodaje da većina onih koji su učestvovali u propasti Kosova, nikada nisu boravili na njegovoj teritoriji i razgovarali sa narodom.

- Znate da Vučić odlazi među Srbe. Zajedno smo bili među njima. Otišli smo da im u lice kažemo šta radimo i dogovaramo i kako bismo ih pitali za stav. Zato je sada tako čvrsta veza između njega i naroda na KiM – ocenjuje ministar.

Predstavnicima Prištine se, kaže, ne može verovati, a „između Albanaca se ništa ne dešava slučajno, već po komandi“.

- Mislite da se martovsko nasilje desilo slučajno? Nikad ništa nije slučajno! Tako nije slučajno ni ono što rade Tači, Haradinaj i Veselji – kaže ministar. Specijalni sud je, ocenjuje, vrsta mogućnosti da se disciplinuju, a u kojoj će se meri baviti zločinima, tek će se videti. U svakom slučaju, ističe, pozitivno je što sud uopšte postoji.

Foto: TV Pink Printscreen

"Dogovori Srbije i Rusije spasili su srpsko vazduhoplovstvo"

Dogovori oko vazduhoplovstva između predsednika Srbije i Rusije, Aleksandra Vučića i Vladimira Putina, sprovode se baš onako kako su dogovoreni i u predviđenim rokovima, kaže ministar odbrane. Dodaje da su ovi dogovori spasili srpsko vazduhoplovstvo koje je zamalo nestalo.

- Do 2012. godne u vazduhoplovstvo se ulagalo u nivou kupovine osam raketa, a sada smo obezbedili 14 migova. Vidite tu razliku! U skladu sa dogovorom Vučića i Putina, stižu tenkovi, helikopteri Mi-17 i Mi-30. Sve stiže do kraja godine i daće potpuno novu sposobnost Vojsci Srbije – kaže ministar za Pink.

Vojska se, kaže, razvija i Srbiji je sve potrebno jer je vojska godinama uništavana. Kada je reč o naoružavanju Hrvatske, kaže da se ne meša u tuđe poslove i u to šta se dešava u tuđem dvorištu.

Pokušali su da nabave avione, nisu uspeli... nadam se da će uspeti neki drugi put. To je zaista njihov problem i ne treba da nas interesuje šta rade. Mogu ja da pitam za koga se naoružavaju kad su deo jednog od najmoćnijih vojnih saveza na svetu, ali me to ne zanima. Zanima me da je Vojska Srbije spremna, naoružana i da naš narod može da bude bezbrižan i da se ne brine za svoju bezbednost – kaže Vulin.

Podseća da je Srbija vojno neutralna, te da članstvo u savezima dovodi zemlju u opasnost da drugima čini ono što su drugi njoj.

- Nećemo da se borimo za tuđe interese protiv nekih slobodnih naroda. Nećemo da budemo deo nijednog saveza, sve dok je Aleksandar Vučić predsednik i vrhovni komandant Vojske. Bićemo vojno neutralni i zadržaćemo ovu poziciju koliko god da je teška. Ipak, Vučić je održava sa toliko hrabrosti i državničke odmerenosti – kaže ministar. Dodaje da Srbija mora biti spremna na odbranu svoje zemlje, jer je niko sem nas samih neće braniti. Upravo zato je potrebna vojska, koja je odvraćajući faktor.

Kada je reč o obaveznom služenju vojnog roka, kaže da je to jako kompleksno pitanje. Služenje vojnog roka je, odlukom Skupštine, suspendovano.

- Skupština donosi odluku o tome da li će biti obaveznog služenja vojnog roka, a svi podaci o tome biće prikupljeni i analizirani od strane Ministarstva odbrane i Generalštaba. Nakon završetka analize, ona će biti i objavljena. Lako je uništiti, ali je teško izgraditi, pa se tako mora poći od finansijskih pretpostavki: koliko bi vraćanje roka koštalo Srbiju; od političkih: da li ljudi žele da se rok vrati; Vodeći računa o ovim elementima, biće doneta, ne tako skora i laka odluka – kaže ministar, dodajući da su ovo ozbiljne stvari koje niko ne sme da uzima zdravo za gotovo.

Ceo razgovor sa ministrom odbrane pogledajte u nastavku:

#Aleksandar Vulin

#Novo jutro

#Opozicija

'