AKTUELNO

U martu Srbija formalno ulazi u izbornu godinu, međutim pitanje je hoće li ih ove godine zapravo i biti, kažu gosti Novog jutra.

Prethodni izbori bili su pre tri godine, a gosti Novog jutra smatraju da to i nije kratak rok za izbore. Istoričar Predrag Marković kaže da to “nije mali rok u doba parlamentarizma”.

- Bilo bi bolje da su izbori na četiri godine, redovnost izbora daje stabinost zemlji. Međutim, za naše standarde tri godine između izbora je skoro rekord – smatra Marković.

Foto: TvPink Printscreen

Milan Babović zamenik glavnog i odgovornog urednkika "Večernjih novosti" kaže da SNS kao vodeća partija u zemlji izborima želi i mogla bi da učvsti svoju vlast.

- Izborima se takođe istovremeno šalje i poruka političkim suparnicima koji veruju da su u uzlaznoj liniji. Oni protestima pkušavaju da se nametnu kao ozbiljan politički rival. Sa druge strane pitanje Kosova je takođe ozbiljno u trenutku kada bi se izbori održavli. Zapravo, izborima bi predsednik Vučić proverio legitimitet u svom izbornom telu – smatra Babović.

Mediji pišu da je i sama opozicija podeljena što se izbora tiče. Boško Obradović ne želi izbori, Zoran Živković želi, dok Vuk Jeremić želi da bojkotuje parlament.

Marković zapaža da je neodlučnost opozicje nepouzdana.

- Ko želi da vodi vodi državu, mora da bude sposoban da vodi i koaliciju – smatra Marković.

"Priština spremna pakleni plan protiv Beograda"

Babović kaže da su Novosti došle do saznanja da postoji suludi plan Prštine da okrivi Beogad za situacije koje, kako kaže, Priština želi da izazove u Srbiji. Babović i dodaje da su srpske službe došle do tih saznanja i da su o tome upozorili kolege u svetu.

- To znači da bi se na jedan perfidan način, uz saučešće kosovske službe pripremio jedan napad u Srbiji za koji bi se okrivio zvanični Beograd. Navodno, eksploziv koji bi bio upotrebljen za ovu akcij, navodno bi došao iz Beograda – kaže Babović dodajući da su službe iz Srbije ustanovile da je reč o grupi koja je pre mesec dana formirana u Prištini.

- Zahvaljujući podacima naših obaveštjaca oni su pod prismotrom već neko vreme. Kako saznajemo, oni se sastaju u privatnim kućama, ali i poseduju dva luksuzna hotela – dodaje Babović koji takođe dodaje da Priština dosta, kako kaže, igra na kartu ubistva Olivera Ivanovića koji je ubijen pre gotovo godinu dana.

Foto: TvPink Printscreen

Kako kaže, Hašim Tači svojim izjavama naročitno želi da zapali teren, pogovoto kada upire prstom u Beograd govoreći da se navodno ubica tamo nalazi.

Međutim, kako sagovornici Novog jutar kažu i srpski ministri su na udaru. Ministar spoljnih poslova, Ivica Dačić, dobije pretnje koje su uperene njegovoj porodici, pišu beogradski mediji.

Istoričar Predrag Marković kaže da su pretnje dokaz da Dačić zapravo dobro radi svoj posao.

Kako kaže, Ministarstvo inostranih poslova na čelu sa ministrom Dačićem dobro radi na uspotavljanju korektnih diplomatskih odnosa sa međunarodnom zajednicom, naročito po pitanju Kosova.

- Dačić očigledno dobro radi svoj posao, i to ne odgovara nekima, naročito na Kosovu – objašnjava Marković. Babović zapaža da je, za sada, dijalog Beograda i Prištine došao do ćorsokaka, i kako kaže, kulminacija toga je formirane vojske na Kosovu.

- Ono što treba da nas plaši je izjava Tačija da bez stolice u međunarodnim institucijama i priznanja nezavisnosti, nema prostora daljem dijalogu. To je veoma klizav teren – kaže on.

Prema njegovim rečima, očigledno je da navijanje Amerike za Kosovo je zabrinjavajuća činjenica, i kako kaže, Srbija treba tražiti podršku na drugoj strani.

- Treba iskoristi najaveljnu posetu predsednika Rusije, Vladimira Putina. Sa njim bi trebalo da se razgovara na promeni formata oko dijaloga i da se u proces uključe i strane koje su nam naklonjene – kaže on misleći na Kinu i Rusiju.

#Beograd

#Izbori

#Kosovo

#Priština

#Srbija

'