AKTUELNO

Za decu iz Zvečanske i hraniteljskih porodica, u Pozorištancetu puž, a povodom Međunarodnog dana deteta, Ministarstvo za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja organizovalo je predstavu u kojoj je nastupio Branko Kockica pod nazivom "I deca su građani sveta".

Na početku predstave mališanima se obratio i čestitao im Dan deteta resorni ministar Zoran Đorđević. Ministar je u izjavi novinarima rekao da se Ministarstvo odlučilo da na ovaj način proslavi Dan dece, jer ovaj dan pripada deci.

- Želimo da deca budu glavni akteri, da danas imaju glavnu ulogu, da se njima posvetimo i to je ideja koju ćemo i sledećih godina da sporodimo -  rekao je Đorđević.

Naveo je i da je juče potpisan i pristup Srbije Globalnom partnerstvu u borbi protiv nasilja nad decom i istakao da je Vlada Srbije i Ministarstvo koje predvodi za sve inicijative koje idu u korist deteta.

Dodao je da se intenzivno radi na unapređenju položaja deteta i istakao da se radi na taj način da to ne bude samo mrtvo slovo na papiru, već da se urade konkretni potezi. U tom smislu, Đorđević kaže da se radi na tome da već u sledećem budžetu se odvoje sredstva kako bi se infrastrukturni objekti i uslovi za boravak dece poboljšali.

- Verujem da u godinama ispred nas, a ekonomska situacija daje naznake da će biti sredstava, da će više finansijskih sredstava biti odvojeno za decu - navodi ministar.

Đorđević je istakao da je telesno kažnjavanje dece zabranjeno zakonom u Srbiji i dodao da Srbija ima i strategiju i način kako bi nasilje nad decom bilo potpuno iskorenjeno. Kaže da nije dovoljno da se samo zabrani zakonom, te da se iz tog razloga radi i na edukaciji da nasilje nije način kako se dete vaspitava i kako se neke stvari ispravljaju kod deteta.

Upitan za zakon o dečijem ombudsmanu, Djorđević kaže da je to u završnoj fazi, te da sada sledi javna rasprava.

- Ja nisam stručnjak u toj oblasti, ali od stručnjaka i nevladinih organizacija sam čuo da je taj zakon odličan, korak ispred vremena, dosta moderan i da će u suštini urediti tu oblast - navodi ministar.

Ističe da Srbija zaslužuje da ima dečijeg ombudsmana koji će brinuti o našoj deci. Đorđević je novinarima najavio da će videti preko ambasada da se napravi pilot projekat u Srbiji poput projekata skandinavskih zemalja u okviru kojeg bi u blizini Gerentološkog centra bili vrtići.

Na taj način, kaže ministar, u vreme odmora, deca bi mogla da se druže sa najstarijima, a to bi značilo, dodaje, za njihovo odrastanje.

#Pozorište

#deca

'