AKTUELNO

Novo tenisko takmičenje, Junajted kup, imaće svoje prvo izdanje krajem ove i početkom sledeće godine.

U osnovi, to je neka vrsta "nadograđenog" Hopman kupa, takmičenja koje se održavalo pre nedavno ugašenog ATP kupa u sitom terminu na startu godine.
I dok se Hopman kup igrao po principu "muški singl, ženski singl, miks-dubl" u Junajted kupu igraće se po dva muška i ženska singla i jedan miks-dubl, kao Dejvis kup pre promene sistema.

Umesto po pozivu organizatora, učestvovaće 18 ekipa po unapred određenom ključu.

Po šest reprezentacija kvalifikovaće se na osnovu renkinga nacionalnog broja jedan na ATP i VTA listi, a dodatnih šest sa kombinovano (zbirno) najboljim teniserom i teniserkom.

Ukoliko Australija kao domaćin ne stekne pravo po jednom od ova tri osnova, zauzeće mesto najslabije ekipe po trećem, kombinovanom kriterijumu.

Prvo izdanje ovog turnira sa nagradnim fondom od 15 miliona dolara počeće 29. decembra i trajaće 11 dana, do osmog januara.

Mečevi će se igrati u tri australijska grada, Pertu, gde se nekada igrao Hopman kup, Sidneju (Ken Rozevol arena) i Brizbejnu (Pet Rafter arena). Svaki od ovih gradova ugostiće po dve grupe od tri ekipe, a zatim sledi fajnal for u Sidneju.

Tri učesnika fajnal fora odrediće u međusobnim okršajima za takozvane Šampione gradova pobednici grupa, a četvrto mesto pripašće najboljoj od tri poražene ekipe.

Žreb za ovo novo takmičenje održaće se po okončanju pariskog mastersa, a gotovo je izvesno da će se na njemu naći i Srbija. Naime, Novak Đoković je trenutno sedmi igrač na ATP listi, ali kako se ispred njega nalaze dva Španca (Alkaras i Nadal), odnosno Danil Medvedev čija Rusija nema pravo nastupa, jasno je da će Srbija biti deo ovog spektakularnog turnira.

Razlika je u tome što je Hopman kup (Srbija igrala dva puta finale, SFRJ osvojila 1991) bio egzibicioni turnir po pozivu organizatora, dok će novo takmičenje biti pod zajedničkim okriljem ATP i VTA i bodovaće se za njihove liste.

#ATP

#JUNAJTED KUP

#Novak Đoković

#VTA