AKTUELNO

Najbolji teniser sveta Novak Đoković, više puta je isticao da je ishrana doprinela njegovom velikom uzletu na početku 2011. godine i doprinela da prevaziđe probleme koje je tada imao i zbog kojih je u tom periodu bio primoran da često predaje mečeve.

Pre nekoliko godina odustao je u potpunosti od namirnica životinjskog porekla, izgubio je na mišićnoj masi, ali se to nije videlo u rezultatima.

U utorak je kroz razgovor sa profesorom Draganom Ivanovim objašnjeno da je na odluku da se reši životinjskih proizvoda uticala „kineska studija”.

- Hteo bih da vas pitam o „kineskoj studiji” koja je objavljena 2005. u Americi i čiji je autor i direktor bio profesor doktor Kolin Kembel. Tu knjigu sam pročitao pre pet, šest godina i ta knjiga mi je zapravo dala potvrdu sa naučne perspektive da je biljna ishrana nešto u šta bih se upustio.

- Dozvolio bih sebi da se upustim u to i kao da mi je trebalo nešto da mi potvrdi sa kredibilne naučne strane da je to pravi smer. Ja sam posle toga promenio ishranu i otišao na potpuno biljnu ishranu i jako sam zahvalan - istakao je Đoković.

U ovoj studiji je učestvovao ogroman broj ljudi, a ona je isprva započeta jer je u vrhu kineske vlasti krenulo po zlu.

- Premijer Kine dobio je malignu bolest. Pozvao je ministra zdravlja i vodeće autoritete da nađu uzrok raka. Oni su krenuli u istraživanje i nisu mogli da se snađu. Jedan mlad kineski doktor je bio asistent kod Kolina Kembela i on je javio da postoji jedan čovek koji to zna da radi pa je Kembel postao prvi Amerikanac u novijoj istoriji koji je dobio vizu - počeo je priču Ivanov.

Obrazložio je i da su kroz ovu studiju otkrivene veze hrane koju unosimo sa razvojem teških oboljenja.

- Zašto je „kineska studija” bitna? Jer je pokazala nesumnjivu vezu između ishrane i malignih bolesti, kardio-vaskularnih, autoimunih, anksioznosti. Maltene sve savremene bolesti su u direktnoj vezi sa stilom ishrane. To je prva informacija. Druga jeste da je biljna ishrana ima preventivno i terapijsko dejstvo na bolesti koje sam spomenuo i druge koje nisam - objasnio je Ivanov.

#Novak Đoković

#Teniser

<
'