AKTUELNO

Čuveni fotograf Dejan Milićević pre dve nedelje završio je u bolnici zbog TGA sindroma. On je za NOVO JUTRO televizije Pink, ispričao svoje iskustvo sa ovom bolešću.

- Sliku na Instagramu sam okačio iz brige prema ljudima koje stvarno volim. Da vide da nije ništa strašno, kao što su novine pisale, a pisale su da sam imao četiri moždana udara, međutim, to je bila samo njihova želja za senzacionalizmom - rekao je Milićević.

Foto: TvPink Printscreen

On je zamolio sve ljude da vode više računa o sebi, da ne provode previše vremena pred kompjuterima i telefonima, jer kako kaže, preopterećenost mozga i stres mogu puno da naškode.

- Moj višak kilograma doveo je do toga da imam i povišen krvni pritisak. Sve to kao i preopterećenost poslom, dovelo je do toga da mi se desi taj TGA sindrom (Tranzitorna globalna amnezija). Normalno sam ustao, doručkovao, uradio nešto na kompjuteru, zatim, vidim haljine koje vise na vratima, što su mi posle pričali, jer se ne sečam, i zvao sam mog stilistu i pitao ga šta je to na vratima. Ispostavilo se da sam zaboravio - rekao je Milivojević.

Nakon toga je, kako kaže, izašao na ulicu i nije znao gde je pošao. Da bi nakon toga shvatio da se ničega ne seća, i kako kaže, zatražio pomoć od majke.

Foto: TvPink Printscreen

- Ubrzo sam uradio skener, ali odmah posle snimanja, ja nisam znao da sam snimao glavu. Deluje komično, ali eto šta može da vam se desi ukoliko se preopteretite - rekao je Milićević.

Kako je doktor Raičević objasnio, kod ovog simptoma, tranzitorna znači da je prolazan, a amnezija jasno ukazuje na gubitak pamćenja i upamćivanja.

- Pacijenti su u tom smislu orijentisani prema sebi. Oni znaju ko su, šta su, mogu da funkcionišu, ali sve što je nova informacija, to za njih ne postoji. Gubi se prostorna i vremenska orijentacija - rekao je doktor.

Foto: TvPink Printscreen

Prema njegovim rečima, ovaj sindrom može da pogodi svakoga, mada postoje faktori rizika i stanja koja doprinose da se ovo dogodi.

- Uzroci su najčešće vezani hipertoničare, jer mozak u svakom trenutku troši dve trećine energenata, glukoze i kiseonika. Pored hipertenzije uzrok može biti i zamor. Ali uvek treba otkloniti uzrok radeći skener, kako bi se uklonile sumnje u neke druge tegobe koje mogu dovesti do moždanih udara - rekao je Raičević.

#Dejan Milićević

#Zdravlje

'