AKTUELNO

Primenite sledeće preporuke i vaša linija i zdravlje će i tokom hladnijih meseci biti besprekorni.

Oktobar polako prolazi i jesen je odveć prisutna. Sa početkom opalog, žutog lišća i hladnijeg vremena dolazi do promena i u našoj formi i ishrani. Jesen nam nudi potpuno nov asortiman voća i povrća koji bi trebali da uvrstimo u naš jelovnik, kako bi i za vreme ovih hladnih dana bili zdravi, aktivni i održali fit liniju, ili čak i smršali, i tako spremno dočekali sledeću topliju sezonu.

Obratite pažnju šta je preporučeno da konzumirate tokom jeseni:

1. Napravite sami svoj sok.

Industrijski pravljeni sokovi uklanjaju većinu pulpe iz voća koja sadrži vlakna, i veliki deo hranljivih sastojaka. Sve što vam je ostane od voća je ukus, tečnost i šećer. Glavne zdravstvene prednosti voća i povrća potiču od činjenice da sadrže vlakna i veliku količinu vitamina i minerala. Preporuka je da pravite popularni smoothie. Smoothie se sastoji od mešavine voća i povrća koji drže pulpu u soku. Ovo je super hranljiv i kreativan način da jedete zelenilo.

Budite maštoviti sa jesenjim miksom šargarepe, celera, đumbira, spanaća, jabuka, kivija, pomorandži, mandarina, krušaka.

2. Izbegavajte da jedete iz dosade i navike.

Hrana je pravi problem u našoj kulturi. Jedemo dok radimo druge stvari i tako se često prejedamo, jer ne obraćamo pažnju na to koliko hrane stavljamo u usta. Ako ne možete bez grickalica i užina, napravite grickalice od svežeg povrća. Zasitiće vas vlaknima pre nego što se čak i približite prejedanju!

Foto: Pixabay.com

Isecite šargarepu i celer na kolutove. Poslužite sa humusom ili običnim jogurtom i grickajte. Jesen vam nudi da iskorstite i sledeće namirnice: pasulj, krastavce, jabuke, kivi, jaja, mandarine, pomorandže, kruške.

3. Kuvano povrće će vas zagrejati!

Jesenje povrće ima odličnu nutritivnu vrednost za vaše zdravlje, i savršeno je da ga samo kratko, 5-10 minuta prokuvate ili propržite, i spremno je za jelo. Eksprementišite sa jesenjom mešavinom đumbira, šargarepe, brokolija, karfiola, kestenja, spanaća.

4. Marinirajte!

Mnogo jesenjeg voća i povrća su savršeni za dodavanje ukusa mesu, piletini ili ribi u vidu marinade. Odlična stvar u korišćenju marinade je što ne stvara višak energije ili kalorija, odličnog je ukusa i čini hranu neuporedivo lepšom.


Za marinadu možete koristiti: pomorandžu, limun, đumbir, maslinovo ulje, peršun, komorač i mnoge druge začine.

5. Doručak može biti i na ovaj način.

Mi ne često mislimo da imamo povrće za doručak, uglavnom zato što nije kulturno da to uradimo. Međutim, to ne znači da ne možete! Dodajte slatki krompir, spanać, pečurke, paradajz u vaš omlet.
Možete dodati seckane jabuke ili kruške u vašu kašu, grickati mandarinu na putu za posao ili namazati avokado na tost, i tako ćete imati zdrav doručak.

6. Divne kombinacije hrane vas čekaju!

Pustite mašti i ukusima na volju i probajte sledeće kombinacije:

Foto: Printscreen

Komorač, šargarepa, celer, kupus fantastično idu zajedno-u lonac za kuvanje. Dodajte ovoj mešavini malo mesa, kao što je kuvana govedina ili piletina, začinite svežim ili suvim biljem. Ako ovome dodate jedan svež ili konzervu paradajza, napravićete ukusnu čorbu.

Probajte salatu od spanaća, feta sira i kruške, začinjenu limunovim sokom i maslinovim uljem i posutom orasima. Napravite i sami kombinacije od jesenjih proizvoda koje možda niste probali pre: bundeva, celer, cvekla, dunje, jabuke, jaja i slično.

7. Napravite zdrav čips!

Teško da postoji osoba koja ne voli vruć čips. Ali on može biti jako kaloričan. Umesto standardnog koristite sladak krompir, koji ćete sa malo maslinovog ulja i soli i peći u vrućoj rerni oko 30 minuta.

Ovo je povrće koje možete koristiti da napravite zdrav jesenji čips: bundeva, šargarepa, patlidžan, karfiol, sladak krompir i slično.

8. Topla jesenja pita-mmm…

Pita je obično vrhunska hrana za uživanje, ali najčešće i nije toliko zdrava. Teške kore i kremasti prelivi je čine visoko kaloričnom i bogatom mastima.

Ipak imamo dobre vesti za ljubitelje pita. Sve što treba da uradite je da smanjite količinu brašna/peciva, povećate količinu povrća, minimizirate kremaste sosove i imate pobednika za jesen! Isprobajte nove jesenje pite sa sledećim namirnicama: praziluk, pečurke, šargarepe, celer, kesten, kupus, slatki krompir i slično.

9. Odlučite se za zdravu užinu.

Foto: Pixabay.com

Umesto mnogih nezdravih grickalica, iseckajte jabuku, onda dodajte iseckani celer i kašiku putera od kikirikija. Tako ćete smanjiti masnoće. Izrežite krušku i poslužite sa rikota sirom na tostu. Ispasirajte avokado i namažite njime tost, začinite po želji.

Predlozi za pravljenje zdrave jesenje užine: jabuke, banane, grožđe, kivi, pomorandže, kruške, šljive, mandarine.

10. Voćna salata je uvek u modi.

Da li se slažete da je iseckano voće mnogo lakše jesti u poređenju sa celim voćem? Jabuke, kruške, kivi, pomorandže, mandarine mogu se kombinovati zajedno, i napraviti ukusna voćna salata, koju možete začiniti i jogurtom.

Mnoge zdrave recepte i preporuke za zdravu ishranu, kao i za postizanje idealne linije možete pročitati OVDE.

#mršavljenje

'