AKTUELNO

Mnogo je razloga da jesenji meni "začinite" čorbama. Ne samo da su ukusne, već i okrepljujuće, zdrave (budući da sadrže obilje povrća, pa samim tim i vitamina), pospešuju varenje.

Mnogo je razloga da jesenji meni "začinite" čorbama. Ne samo da su ukusne, već i okrepljujuće, zdrave (budući da sadrže obilje povrća, pa samim tim i vitamina), pospešuju varenje i, na kraju, ono što takođe nije zanemarljivo - lake su za pripremu, pa i neiskusne domaćice mogu da se pohvale nekom od ponuđenih na svojoj trpezi.

JEDNOSTAVNA OD BUNDEVE

Potrebno je: manja bundeva, l crni luk, l beli luk, l pavlaka

Bundevu presecite napola, kašikom izvadite semenke, ogulite koru, pa isecite na manje komade i ubacite ih u rernu da se desetak minuta (bez ulja i začina) peku na pek-papiru. U šerpi propržite crni luk, dodajte beli luk (može i u prahu), a na kraju komade bundeve. Nalijte vodom da prekrije sve u šerpi. Poklopite i kuvajte 25 minuta, odnosno dok bundeva ne omekša. Kad je gotova, dodajte začine po želji i malo pavlake. Sklonite sa šporeta i sve izmešajte štapnim mikserom. Služite sa pavlakom.

BEGOVA

Potrebno je: pola pileta, l/2 glavice crnog luka, l/2 manje šargarepe, l/2 šolje graška, l/4 veća krompira, l/2 lovorova lista, l biber, l suvi začin, l peršun, l celerov list, l/2 kašike brašna l kašičica senfa

Piletinu pripremiti za supu, dodati šargarepu u komadu, peršun, celerov list. Kuvati u ekspres-loncu. Kada počne da šišti, kuvati desetak minuta. U veću posudu sipati ulje, dodati sitno iseckan crni luk, prodinstati i ostaviti na tihoj vatri. Iz ekspres-lonca izvadite piletinu, a šargarepu sitno iseckajte, pa sve prebacite na luk i lagano dinstajte. Vodu u kojoj se kuvala piletina ostavite sa strane. Ogulite krompir, iseckajte ga na manje kockice, pa stavite u lonac, kao i dve šolje graška. Sve lagano sjedinite i stalno mešajte, potom dodajte malo tečnosti u kojoj se kuvala piletina. Ostavite da voda ispari, pa stavite u to dve kašike brašna. Promešajte i nalijte preostalom tečnošću. Neka se čorba kuva na laganoj vatri oko dva sata. Ubacite lovorov list, biber i na samom kraju kašičicu senfa. Čorba je gotova kada je povrće skuvano. Ako je pregusta, dodajte još vode.

Foto: Pixabay.com

POTAŽ OD GRAŠKA

Potrebno je: crni luk, l/2 čena belog luka, l/2 šargarepe, l/2 krompira, 500 g zaleđenog graška, 200 ml neutralne pavlake, l maslinovo ulje, l so, l biber

Na zagrejanom maslinovom ulju propržite sitno iseckan crni luk. Kad postane staklast, dodajte iseckan beli luk i još malo prodinstajte. Zatim dodajte šargarepu i krompir iseckane na kocke, prelijte sa malo vode i kuvajte desetak minuta. Kad krompir i šargarepa postanu mekani, dodajte grašak, oko litar vode, so i biber i kuvajte 15 minuta. Zatim sve usitnite štapnim mikserom, na kraju dodajte neutralnu pavlaku, začin po želji (peršun ili nanu) i vratite na vatru da sve još jednom kratko provri.

KROMPIR SA PRAZILUKOM

Potrebno je: 500 g praziluka, l/3 krompira, l/2 šargarepe, 30 g maslaca, l/2 kašike iseckanog peršuna, l/2 kašike brašna, 1 dl mleka, l manja konzerva kukuruza, l so, l biber

Isecite praziluk na tanke kolutiće, a krompir i šargarepu na kockice, pa sve zajedno stavite u dublju šerpu. Dodajte maslac, kašiku peršuna i nekoliko kašika vode. Kuvajte 10 minuta na laganoj vatri, zatim lagano pospite brašnom, mešajući nekoliko trenutaka. Dodajte mleko i ponovno promešajte. Nalijte oko litar vode i kuvajte još pola sata. Tada dodajte kukuruz koji ste prethodno ocedili i isprali, ostatak peršuna i, ako je potrebno, još malo vode. Kuvajte još desetak minuta.

#Recept

#čorba

'