Brzo se prave, ukusni su i svi će vam tražiti za recept.
Svaki dan je nova muka za domaćice jer uvek imaju problem sa tim šta da pripreme za večeru u svojoj porodici.
S obzirom na to da se večeras dočekuje nova, a ispraća stara godina, u domovima će se na trpezi naći mnogobrojne ukusne đakonije.
Ako nemate ideju, portal Pink.rs predlaže ukusne, lake i, što je najvažnije, proverene recepte.
Predjelo – Rolat od sira
Stavite papir za pečenje u duguljasti pleh, a na njega u dva reda poređajte kačkavalj isečen na listove, ali tako da ne postoji razmak između ivica.
Ubacite pleh u rernu, ali samo toliko da se kačkavalj blago istopi. Za to vreme napravite fil.
Po izboru uzmite 250 decilitara pavlake, milerama ili krem sira. Pomešajte sa 100 grama šunke i nekoliko krastavčića, a zatim nafilujte kačkavalj koji ste izvadili iz rerne. Nakon toga ga urolajte i ostavite u frižider da se hladi.
Glavno jelo – Rolada
Za pripremu fila vam treba kilo i po mešanog mesa, čen belog luka, pola crnog i crvenog luka, so, biber, četriri jajeta, okrajak hleba.
U dubokoj činiji izmešajte sve sastojke i smesu razvijte na papir za pečenje. Preko dodati iseckane šampinjone, još jednu vrstu pečuraka po izboru i iseckani peršun.
Smesa se savije u rolat, a preko se naređaju tanki listovi slanine.
Ovako pripremljen rolat ubacite u pećnicu na 200 stepeni i pecite dok meso ne porumeni, a slanina ne pusti sok.
Uz ovo jelo predlažemo kuvani krompir i zelenu salatu.
Salata sa kukuruzom i kikirikijem
Potrebno vam je 500 grama zamrznutog kukuruza šećerca, četiri jajeta, 100 grama prženog kikirikija, dva decilitra pavlake, 200 grama majoneza i so i biber.
Kukuruz šećerac skuvajte u slanoj vodi, a potom ga procedite. Jaja takođe skuvajte, oljuštite i izrendajte. Kikiriki sameljite krupno. U činiji sjedinite kukuruz, rendana jaja i kikiriki. Zatim dodajte mešavinu pavlake i majoneza i iszmešajte.
Večeru zasladite keksićima sa narandžom
Za ovu poslasticu treba vam 300 grama brašna, 180 grama margarina, 100 grama mlevenog badema, 100 grama šećera u prahu, dve kašike sitno izrendane korice od narandže, četiri kašike sveže ceđenog soka od narandže, dva žumanceta.
Za glazuru vam treba 100 grama čokolade za kuvanje i dve kašike ulja
U brašno dodajte margarin isečen na listiće i rukom mešajte dok se margarin ne usitni i izmeša sa brašnom. Dodajte sve ostale sastojke i umesite glatko testo, a zatim ga uvijte u foliju i ostavite sat vremena u frižideru.
Testo zatim rastanjite na pet milimetara debljine i okruglim kalupom vadite kolačiće. Pecite ih na papiru za pečenje na 180 stepeni oko 10 minuta.
Kada se ohlade, jedan deo umočite u otopljenu čokoladu pa ih stavljate na rešetku da se čokolada skroz stegne.
Od ove količine dobije se oko 60 keksića.
Prijatno i Srećna Nova godina!
I. P./Č.N./A.V.