Da li ste se pitali kako se u inostranstvu ljudi leče posle neprospavane noći i nekoliko čašica više? Saznali smo za vas najukusnije i najgadnije recepte iz sveta.
Italija: U Italiji tradicija nalaže da se jutro nakon partijanja započe britkim espresom kod svog omiljenog bariste uz brioche, sitno pecivo koje može biti punjeno vanilom, čokoladom ili džemom.
Grčka: Grci pre alkoholisanja popiju kašiku maslinovog ulja za šta veruju da sprečava mamurluk.
Španija: Pincho de tortilla je zapravo omlet sa krompirima. Ovo jako, masno, kalorično jelo je ono što Špance najbrže vraća u život posle neprospavane noći.
Kanada: Poutine koji čine prženi krompirići u masti sa topljenim sirom predstavlja kanadski recept za uspeh za jutro posle žurke. Unutra mekani, a dvostruko pečeni kako bi hrskavost spolja bila zagarantovana.
Danska: Danci veruju da se mamurluk najbolje rešava kriglom piva, pa odatle i njihova omiljena reč reparationsbajer iliti pivo koje te vraća u život.
Japan: Zdravlje pre svega, čak i kada je mamurluk u pitanju, japanska je parola, pa nas ne iznenađuje što Japanci doručkuju shijimi, miso supu sa školjkama ili samo popiju dosta zelenog čaja punog antioksidanata koji mogu pomoći sa mučninom i glavoboljom.
Bangladeš: Da li možete da zamislite da posle izlaska pijete vodu direktno iz kokosa? Ako se ikada nađete u Bangladešu, nemojte biti iznenađeni ako dobijete ovaj mamurlek. Puna nutrijenata i kalijuma, kokosova voda je zapravo kada malo razmislite odličan izbor!
Amerika: Prairie oyster koktel čine brandy, Worcestershire i Tabasco sos, biber i žumance. Da li biste probale ovo piće ujutru na prazan stomak? Amerikanci veruju da radi.
Australija: Jaja na oko sa slaninom je doručak koji Australijanci i Srbi podjednako rado spremaju posle budnih noći.
Tajland: Pod Kee Mao čine pirinčane nudle, soja i oyster sos, bosiljak, luk, morski plodovi i ledeno pivo sa strane. Ovaj recept zaista ima zdrave sastojke, začine i topao je, što će umiriti i okrepiti vaš stomak.
Rusija: Sok od limuna, šećer i kafa su ruski magični mamurluk koktel. Da li biste probali ovaj neobičan napitak?
Indonezija: Kaya Toast je tipičan indonezijski doručak koji čini kaya džem od kokosa, preliv od kokosa, šećera, jaja i buter sa strane. Ovaj doručak se služi iz bareno jaje u koje se umače i sa strane imate biber i soja sos kao preliv.
Poljska: Sok od kiselih krastavčića je čuveni poljski izum koji je pun elektrolita i natrijuma koji daje energiju telu, ali mi bismo ovaj napitak ipak radije preskočili.
Kina: Congee je kineska verzija pilava u kojem dominiraju ukusi đumbira i luka.
Mongolija: Jako gadan recept dolazi nam iz Mongolije. U pitanju je Mongolian Marry koktel od paradajz soka i ukiseljenih očiju ovce. Nadamo se da se nikada nećete napiti u Mongoliji.