Kako je nastupilo leto, veliki je spisak namirnica o kojima treba voditi računa jer su lako kvarljive.
Često se hvatamo za frižider, ali ni to nije pametna odluka, pa vam preporučujemo koju hranu uopšte ne zamrzavati.
Hrana koja sadrži velike količine vode
Krastavac, rotkvice, lubenicu, pomorandže nikako ne bi trebalo da zamrzavate. Prepune su vode pa posle odmrzavanja hrana postaje gnjecava. S druge strane, sveža zelena salata će uvenuti i postati smeđa.
Mlečni proizvodi
Iako zamrzavanje jogurta, svežih, kremastih i polutvrdih sireva neće naštetiti vašem zdravlju, ove namirnice ne bi trebalo da se nađu u vašem zamrzivaču. Posle odleđivanja i oni će, slično kao i voće i povrće, postati vodenasti.
Sveža i kuvana jaja
Jaja su namirnica koja se koristi u svežem stanju. Zamrzavanje jaja može vam stvoriti probleme, ali i potpuno promeniti strukturu namirnice. Sveža jaja u ljusci će pući, a zaleđena kuvana jaja postaće gumena.
Pržena i pečena hrana
Već pripremljena hrana pržena u dubokom ulju ili pečena na klasičan način ili na roštilju nakon zamrzavanja više nikad neće biti ista. Hrskava struktura i ukus potpuno će nestati pa će postati gnjecava i vlažna.
#Zdravlje
#frižider