AKTUELNO

Posebno obratite pažnju na sledeće probleme!

Problemi sa srcem nekada se ne javljaju sa jasnim znakovima upozorenja. Neki simptomi oboljenja srca se čak ni ne dešavaju u grudima, i nije uvek lako reći šta se dešava. To je posebno tačno ako ste stariji od 60 godina, imate prekomernu težinu ili dijabetes, visok holesterol ili visok krvni pritisak. Što više faktora rizika imate više biste trebali biti zabrinuti zbog svega što bi moglo biti povezano s srcem.

Posebno obratite pažnju na ove probleme:

1. Nelagodnost u grudnom košu
To je najčešći znak opasnosti od bolesti srca. Ako imate blokiranu arteriju ili predispoziciju za srčani udar, možda ćete osećati bol ili pritisak u grudima. Ovaj osećaj obično traje duže od nekoliko minuta. Može se desiti i kada se odmorate ili kada radite nešto. Ako je to samo kratak bol - ili ako je to mesto koje boli više kada dodirnete ili pritisnete - verovatno nije u pitanju vaše srce. Ako su simptomi ozbiljniji i ne prolaze ni nakon nekoliko minuta, obratite se lekaru. Takođe, imajte na umu da imate srčane probleme – čak da i možete doživeti srčani udar - bez bolova u grudima. To je naročito uobičajeno kod žena.

Foto: Pixabay.com

2. Mučnina, žarenje ili bol u stomaku
Neki ljudi imaju ove simptome tokom srčanog udara, dosta njih čak i povraća. Žene imaju veću verovatnoću da imaju ovu vrstu simptoma nego muškarci. Naravno, možete imati ostale probleme koji nemaju veze sa bolestima srca i krvnih sudova. Dakle, ako se tako osećate i ako imate rizik od srčanih problema, javite se vašem kardiologu.

3. Bol koji se širi na ruku
Još jedan klasičan simptom srčanog udara je bol koji se javlja sa leve strane tela: skoro uvek počinje od grudi i kreće se ka ruci.

4. Osećate se slabo ili dezorijentisano
Mnogo stvari može uticati na gubitak ravnoteže ili osećaj slabosti. Ako se osećate nestabilno, a takođe imate neugodnost u grudima ili kratak dah, pozovite doktora odmah. To može značiti da je vaš krvni pritisak opao, jer vaše srce nije u mogućnosti da pumpa krv kako treba.

5. Bol u grlu ili stomaku
Sam po sebi, bol u grlu ili vilici verovatno nije vezan za srce. Najverovatnije je to izazvano problemima sa mišićima ili sinusima. Ali ako imate bol ili pritisak u sredini grudnog koša koji se širi u grlo ili vilicu, to može biti znak srčanog udara. U tom slučaju pozovite hitnu pomoć.

Foto: Pixabay.com

6. Lako se iscrpljujete
Ako se iznenada osećate umorno i iscrpljeno nakon što ste nešto uradili , kao što je penjanje stepenicama ili nošenja teške torbe, odmah se obratite vašem kardiologu. Ekstremna iscrpljenost ili neobjašnjiva slabost, ponekad danima istovremeno, može biti simptom bolesti srca, posebno kod žena.

7. Hrkanje
Normalno je da malo hrčete dok spavate. Ali neuobičajeno glasno hrkanje koje zvuči kao gutanje ili gušenje može biti znak apneje u snu. Tada prestanete da dišete kratko, nekoliko puta tokom noći, dok još uvek spavate. Ovo dodatno opterećuje vaše srce.

8. Hladan znoj
Oblivanje hladnim znojem bez očiglednog razloga može signalizirati srčani udar. Ako se ovo dogodi zajedno sa bilo kojim od ovih simptoma, odmah pozovite hitnu pomoć ili se obratite lekaru.

9. Kašalj koji ne prestaje
U većini slučajeva to nije znak srčanog problema. Ali ako imate bolest srca ili znate da ste u opasnosti, obratite posebnu pažnju na ovu mogućnost. Ako imate dugotrajan kašalj koji proizvodi belu ili ružičastu sluz, to bi mogao biti znak srčane insuficijencije. Ovo se dešava kada srce ne može da prati zahteve tela, uzrokujući da se krv propušta u pluća. Preporuka je da sa svojim doktorom proverite šta izaziva kašalj.

10. Noge, stopala i zglobovi su otečeni
Ovo bi mogao biti znak da vaše srce ne pumpa krv efikasno. Kada srce ne može dovoljno brzo da pumpa, krv se zadržava u venama i uzrokuje nadimanje. Srčana insuficijencija takođe može otežati bubrezima da uklone dodatnu vodu i natrijum iz tela, što može dovesti do nadimanja.

Foto: Pixabay.com

11. Nepravilan srčani rad
Normalno je da vaše srce brže radi kada ste nervozni ili uzbuđeni, ili da preskočite ili doda otkucaj jednom u neko vreme. Ali ako osećate da vaše srce brže radi više od nekoliko sekundi, ili ako se često događa, obavestite svog lekara. U većini slučajeva uzrokovano je nečim što je lako popraviti, kao previše kofeina ili nedovoljno sna. Ali povremeno, to može signalizirati stanje koje se naziva atrijalna fibrilacija- poremećaj srčanog ritma, i zahteva tretman, koji ćete dogovoriti sa vašim lekarom.

Za smanjenje rizika od srčanog i moždanog udara i oboljenja krvnih sudova, kardiolozi preporučuju CARDIOvitamin® koji smanjuje nivo homocisteina u krvi, time i mogućnost od srčanog i moždanog udara, štiti krvne sudove i pojačava energiju potrebnu za rad srca.

Autor: Pink.rs

#Zdravlje

#srce

'