AKTUELNO

Zaboravite na tvrde galete. Otkrijte kako se pravi mekani bakin kolač koji ostaje svež danima. Probudite uspomene mirisom koji osvaja na prvi zalogaj.

Sećate se onih dana kada je kuhinja mirisala na vanilu i limunovu koricu, a Vi ste nestrpljivo čekali da se ispeče prva tura? Upravo taj osećaj vraća mekani bakin kolač, poslastica koja nije samo hrana, već pravi vremeplov u dane bezbrižnosti. Najbolja stvar kod ovog recepta je što, za razliku od mnogih drugih, ove galete postaju sve lepše što duže stoje.

Ako ste se pitali kako da postignete tu savršenu teksturu koja se ne mrvi i ne stvrdnjava nakon par sati, na pravom ste mestu. Ovaj recept donosi balans sastojaka koji garantuje da će Vaš mekani bakin kolač biti vazdušast kao duša, a priprema je toliko jednostavna da će postati Vaš omiljeni večernji ritual. Tajna nije u skupim sastojcima, već u ljubavi i strpljenju kojim se pristupa pripremi.

Tajna receptura za savršen mekani bakin kolač

Da biste pripremili galete koje oduševljavaju na prvi zalogaj, potrebno je da obratite pažnju na temperaturu sastojaka. Preporučuje se da jaja i margarin budu na sobnoj temperaturi pre nego što počnete sa mućenjem.

Za osnovnu meru koja će ispuniti dom neodoljivim mirisom, pripremite:

4 sveža jaja

300 grama šećera (kristal)

250 grama margarina ili maslaca (omekšalog)

1 kilogram mekog brašna (tip 400)

1 kesica praška za pecivo

Rendana korica jednog limuna

2 kesice vanilin šećera

Prvi korak ka uspehu je penasto umutiti jaja sa šećerom dok smesa ne postane svetlo žuta i gusta. Zatim postepeno dodajte omekšali margarin, neprestano muteći kako bi se masnoća lepo sjedinila. Kada dobijete homogenu smesu, polako dodajte brašno pomešano sa praškom za pecivo. Ključno je da brašno dodajete kašiku po kašiku. Na kraju, umešajte limunovu koricu i vanilin šećer koji će ovom mekanom bakinom kolaču dati prepoznatljivu aromu.

Foto: Pixabay.com

Kako sačuvati svežinu danima?

Mnogi prave grešku i ostavljaju galete na otvorenom, zbog čega se one brzo osuše. Međutim, pravi trik koji su naše bake koristile leži u načinu čuvanja. Kada ispečete mekani bakin kolač u zagrejanom aparatu do zlatne boje, ostavite ga da se potpuno ohladi. Tek tada ga spakujte u metalnu kutiju sa poklopcem. Verovali ili ne, ove galete su ukusnije sutradan, a ako ih čuvate u zatvorenoj kutiji, ostaće neverovatno meke i do sedam dana. Što duže stoje u kutiji, to postaju sočnije i prhkije u isto vreme.

Mali trikovi velikih majstora za nezaboravan ukus

Želite li da dodatno obogatite ukus? Pokušajte da u smesu dodate šaku seckanih oraha ili malo cimeta. Ovi dodaci neće narušiti teksturu, a učiniće da mekani bakin kolač dobije novu dimenziju ukusa. Takođe, pre pečenja, aparat za galete blago premažite uljem samo pre prve ture, kako biste osigurali da se testo ne lepi, a da korica bude savršeno hrskava dok sredina ostaje meka.

Autor: A.A.