Tokom hladnih dana obavezno jedite neku od ovih pet namirnica, koje će vam pomoći da ostanete zdravi, puni snage i dobrog raspoloženja.
Tokom jeseni i zime, naš organizam se suočava sa nizom izazova - smanjenim izlaganjem sunčevoj svetlosti, čestim prehladama, manjkom vitamina i smanjenom fizičkom aktivnošću. Zato je upravo u ovom periodu izuzetno važno da ojačamo imunitet pravilnom ishranom. Neke namirnice imaju posebnu moć da podrže odbrambene mehanizme tela, štite nas od bolesti i pružaju potrebnu energiju, čak i kada je vreme tmurno i hladno.
Med
Med je kao prirodna apoteka - bogat je enzimima, vitaminima B grupe, gvožđem, magnezijumom i prirodnim antiseptičkim svojstvima. Svakog jutra možete rastvoriti kašičicu meda u čaši tople vode sa limunom.
Ovaj napitak ne samo da jača imuni sistem, već i daje dugotrajnu energiju. Važno je da med ne dodajete u vruć čaj jer na temperaturi iznad 40 stepeni Celzijusa gubi svoja dragocena svojstva.
Citrusi
Pomorandže, mandarine, grejpfrut i limun su prirodni saveznik u borbi protiv prehlade. Osim što su bogati vitaminom C, oni nas osvežavaju i podižu raspoloženje zahvaljujući esencijalnim uljima koja sadrže. Trudite se da svaki dan pojedete barem jedan citrus ili dodajte limunov sok u vodu, salate i jela. Ovo je jednostavan i ukusan način da ojačate imuni sistem tokom hladnih meseci kada su virusi najaktivniji.
Kupus
Kupus je pravo bogatstvo za zimu - prepuno vitamina C, vlakana i prirodnih enzima koji podržavaju zdravu probavu i jačaju imunitet.
Foto: Shutterstockkiseli kupus
Kiseli kupus, naročito, predstavlja prirodni probiotik koji pomaže telu da se efikasnije bori protiv infekcija. Uključite ga kao prilog ili užinu i omogućite svom organizmu dodatnu zaštitu tokom hladnih dana.
Šargarepa i bundeva
Narandžasto povrće je pravo blago za vašu kožu, vid i imuni sistem. Beta-karoten iz šargarepe i bundeve u telu se pretvara u vitamin A, koji pomaže ćelijama da se zaštite od bakterija i virusa. Probajte osvežavajući sok od šargarepe i jabuke, a bundevu slobodno dodajte u supe, pečenja ili kaše. Da biste maksimalno iskoristili hranljive sastojke, najbolje je jesti ih uz kap kvalitetnog ulja.
Morska riba
Skuša, losos i sardine nisu samo ukusan izbor, već i saveznik vašeg srca, krvnih sudova i nervnog sistema. Bogate su omega-3 masnim kiselinama koje smanjuju upale u telu i čuvaju zdravlje kože i mozga. Preporučuje se da ribu jedete 2-3 puta nedeljno, pripremljenu pečenu ili dinstanu, kako biste uživali u svim benefitima, a pritom sačuvali liniju.
Autor: D.Bošković