AKTUELNO

Jeftin trik koji može da spreči pravu katastrofu u vašem stanu.

U kućama se toaleti svakodnevno koriste i zbog toga se lako habaju, skloni su propadanju i često imaju potrebu za popravljanjem. Pored toga što zamenite poklopac WC šolje, kada je to potrebno, jedna od stvari na koju morate da obratite pažnju je curenje vode.

Prvi znak da sa vašim tolaetom nešto nije u redu je to što se vodoklotlić brzo isprazni, ili počinje da radi sam kada nikoga nema u njemu. Ovaj drugi može da vas probudi noću ili da vas iznenadi kada to najmanje očekujete - da se samo pojavi kao duh. Pre nego što pozovete vodoinstalatera da istraži, možete da proverite stvari jednim jednostavnim testom: bojom za hranu.

Skinite poklopac sa vodokotlića i sipajte boju za hranu u vodu. Pustite da odstoji oko 20 do 30 minuta, a zatim proverite posudu. Ako se boja za hranu nalazi unutar WC šolje, negde vam curi voda.

Foto: Pink.rs

Više nego verovatno ćete morati da zamenite neki deo vodokotlića. To je najčešće crveni (ili crni) deo koji je povezan sa lancem i otvara se i zatvara kada pustite vodu. Kada se zatvarač ne vrati na mesto da bi zapečatio odvod, dovodi do toga da voda i dalje ulazi i da se preliva okolo.

Voda iz vodokotlića će se slivati u WC šolju čak i kada se ne koristi. Ne samo da je taj zvuk vode iritantan, već i puno košta. To je nešto što možete da zamenite prilično jeftino i brzo, ali ćete uštedeti dosta na vodi koja se bespotrebno proliva. Hlor u vodi može izazvati kvarenje tog delića, pa može proći mnogo vremena dok uopšte i primetite da sa vašim vodokotlićem nešto nije u redu.

Foto: Pink.rs

Ako ste primetili da su vam računi za vodu veći, to bi mogao da bude uzrok, a rešenje je jednostavno. Dobra vest je da ako u WC šolji ne vidite boju za hranu, nema curenja vode. Međutim, možda ćete morati da popravite ili zamenite delove unutar samog rezervoara.

Pregledajte nivo vode u vodokotliću. Ako je iznad cevi koja je povezana sa lancem, možda ćete morati da zamenite ventil za punjenje ili balon. Ako imate prosečne praktične veštine, onda je to nešto što lako možete da uradite sami. Samo ne zaboravite da prvo isključite vodu!

Proverite da li je sve oko vodokotlića u funkciji, a ako nešto ne radi zamenite to odmah.

Pročitajte još: OVE KUĆNE BILJKE uklanjaju hemikalije iz vazduha!

#kupatilo

#vodokotlić

'