Nema ništa lepše od pravog domaćeg pasulja sa svinjskim nožicama, a kuva se veoma jednostavno, draje danima, a svaki dan je još ukusniji
Pola kilograma pasulja, je potrebno oprati, pa naliti vodom i staviti na šporet da se kuva. U isto vreme, samo u zasebnom sudu, staviti 4 suve svinjske nožice (dobro oprane) u vruću vodu da se kuvaju.
Kad je pasulj provrio, prosuti prvu vodu u kojoj se kuvao i naliti ga vodom u kojoj su se barile suve svinjske nožice.
Zatim očistiti 4-5 glavica crnog luka, iseći ih na tanka rebarca, staviti u pasulj i kuvati dok voda ne pobeli, a to je znak da je pasulj kuvan.
Zatim spustiti nožice da se dokuvaju u pasulju, doliti pasulj čorbom u kojoj su se kuvale nožice da bude tako čorbast da se mora jesti kašikom.
Na samom kraju pasulj zapržiti.
U šerpu staviti dosta masti, 1 varjaču brašna, i kad se brašno rumeno isprži, dodati na vrh noža alevu papriku, promešati zapršku sa paprikom i spustiti u pasulj.
Zapržen pasulj je sada gotov, posoliti ga ako je potrebno, ali po svoj prilici neće biti potrebno jer su se u njemu već kuvale slane nožice.
Autor: Z.L.