Posni pasulj su kuvale naše bake u vreme vaskršnjeg i božićnog posta, a pošto je zasitan i hranljiv, bio je često na trpezama od davnina. Iako je tokom posta prebranac možda i popularniji, probajte čorbastu varijantu, nećete se pokajati.
Posni pasulj je jedan od najrasprostranjenijih i omiljenih obroka mnogima i sad kad je Božićni post može da bude vrlo fin, zasitan i ukusan obrok. Ovo je stari provereni recept.
Namirnice potrebne za posni čorbast pasulj: 400 g pasulja, 2 glavice crnog luka, 1 glavica belog luka, 1 veća šargarepa, 1 peršun koren i list, biber u zrnu, lovorov list, 1 zelena paprika, 1 kašika brašna, 1 kašičica aleve paprike, začin, so, biber mleveni, ulje
Priprema posnog čorbastog pasulja
Pasulj operite i nalijte vodom, pa ostavite da odstoji nekoliko sati u poklopljenoj šerpi. Prospite tu vodu, pa nalijte novu. Dodajte sitno seckanu jednu glavicu crnog luka, šargarepu, koren peršuna, biber u zrnu, lovorov list i zelenu papriku.
Kuvajte sat vremena na srednjoj temperatuti. U tiganju zagrejte ulje i propržite sitno seckanu drugu glavicu crnog luka, zatim dodajte brašno, seckani beli luk i, kad porumeni, dodajte alevu papriku. Skinite sa vatre i sipajte u pasulj.
Dodajte začin, mleveni biber i soli po potrebi. Ostavite da vri još dva minuta i pasulj je gotov. Poslužite ga uz sezonsku salatu.
Autor: Zorica Lazarević