AKTUELNO

Ako delite prostor sa svojim dlakavim (i manje dlakavim) ljubimcem, a teško vam je da zaspite zbog alergija ili njihovih navika spavanja, poput trzanja i lajanja u snu, ili možda je došlo vreme da naučite kako da vašeg psa naviknete na spavanje u drugoj sobi.

Iako su naši četveronožni prijatelji izvor neizmjerne radosti i utehe, njihovo prisustvo u spavaćoj sobi može ponekad otežati postizanje mirnog sna. Ovo posebno važi za ljubimce koji se u snu trzaju ili čak laju.

Prednosti spavanja u odvojenim sobama

Postoje brojne prednosti odvojenog spavanja, uključujući poboljšan kvalitet sna za vas, kao i za psa, smanjenje rizika od parazita u vašem krevetu, i važno, pomaže psu da se navikne da nije stalno uz vas.

Kako naučiti psa na spavanje u drugoj sobi

Promena navika zahteva strpljenje i upornost. Evo nekoliko koraka koje možete preduzeti kako bi proces bio lakši za vas i vašeg psa.

1. Jasne granice od početka - Ako želite da vaš pas spava u drugoj sobi, važno je od samog početka uspostaviti jasne granice. Nemojte slati mešovite signale dopuštajući im povremeno spavanje u vašem krevetu.

2. Umorite ih - Fizička aktivnost je ključna. Povedite psa u dugotrajnu šetnju ili igrajte se s njim kako bi bio dovoljno umoran za spavanje.

3. Pripremite privlačno mesto za spavanje - Investirajte u udoban krevet za pse i postavite ga na toplo mesto bez promaje. Zvučno obogaćivanje, poput puštanja radija, može pomoći da se pas opusti.

4. Upotrebite pozitivno pojačavanje - Koristite poslastice i verbalne pohvale kako biste ohrabrili svog psa da koristi svoj krevet. Provedite vreme s njim u njegovom novom prostoru kako bi ga povezao sa pozitivnim iskustvima.

5. Usvojite rutinu - Psi, baš kao i ljudi, napreduju u rutini. Budite dosledni sa vremenom vežbanja, hranjenja i spavanja.

6. Ne štedite na pohvalama - Budite izdašni s pohvalama kako biste podstakli željeno ponašanje. To će ojačati vezi između vas i vašeg psa, čineći proces učenja prijatnijim za oboje.

7. Budite strpljivi - Promena ponašanja zahteva vreme. Budite strpljivi i dosledni u svojim metodama, i sa vremenom će vaš pas naučiti i prilagoditi se novoj rutini.

Iako promena spavaćih navika vašeg psa može izgledati kao težak zadatak, sa pravim pristupom i malo strpljenja, moguće je postići da i vi i vaš pas uživate u boljem noćnom odmoru.