AKTUELNO

Možda ćete komunicirati na ovaj način jer vam je previše teško ili neprijatno da se direktno izrazite.

Pasivno-agresivno ponašanje se često javlja u svakodnevnim interakcijama, ali šta tačno znači biti „pasivno-agresivan“?

- To je kada negativne emocije, kao što su bes ili neprijateljstvo, izražavate na indirektan (ili pasivan) način - objasnio je klinički psiholog iz Los Anđelesa, Rajan Haus, za Huff Post.

Iako se svi povremeno upuštamo u pasivno-agresivno ponašanje, ova vrsta komunikacije je uobičajenija među ljudima koji izbegavaju sukobe, kao i onima kojima nedostaje samopoštovanje.

Biti pasivno-agresivan često podrazumeva želju da se izbegne sukob licem u lice.

Psiholozi su identifikovali neke od najčešćih pasivno-agresivnih fraza:

"Dobro za tebe"

Iako se ova izjava može koristiti za izražavanje iskrene sreće zbog uspeha druge osobe, često se koristi pasivno agresivno. Može biti zavist ili ogorčenost koja se krije ispod površine, a ponekad je to izjava o nepravednosti situacije.

"Žao mi je što se osećaš tako"

Ovo u početku može zvučati kao iskreno izvinjenje jer se koriste reči „žao mi je“. Ali kada dodate reči „tako se osećate“, to postaje pasivno-agresivan način da se krivica prebaci na osećanja druge osobe, umesto da preuzmete odgovornost za povredu koju ste naneli.

"Dobro je"

Još jedan uobičajeni pasivno-agresivni potez: tvrdnja da je „sve u redu“ kada ste zapravo uznemireni zbog nečega.

"Šta god"

Ovaj komentar se obično pojavljuje nakon što ste nekoliko puta bezuspešno pokušali da objasnite svoje gledište.

"Ako tako kažeš"

Ovom izjavom saopštavate da ne želite da nastavite razgovor, a čak i ako ta osoba nastavi, vi zapravo nemate nikakvog interesa ili ulaganja u ono što se govori. Umesto toga, budite otvorenog uma i smatrajte da su druga mišljenja i misli jednako vredni kao i vaše.

"Samo ste previše osetljivi"

Reći nekome da je „previše osetljiv“ poništava povređena osećanja druge osobe i suptilno prebacuje krivicu na njih zbog emocionalne reakcije na nešto što ste uradili.

Autor: