AKTUELNO

Na ovaj način imaćete krompira u izobilju i bićete zadovoljni plodovima.

Proizvodnja i uzgajanje sopstvenog krompira nikada nije bilo lakša. Možete napraviti sopstvenu baštu u vašem dvorištu koristeći samo nekoliko stvari.

Da biste započeli ovaj projekat potrebno vam je sledeće:

Ograda od žice koje su visoke 4 metra i široke 8 metara

Slama

Kompost ili zemlja

Krompir

Prvo, postavite stubove za ogradu u kvadratnom obliku. Uverite se da su odvojene 18 cm jedna od druge. Ovo je temelj za vaš krompir. Zatim uzmite žicu i omotajte je oko stubova i dobro pričvrstite.

Dodajte slamu u centar ograde. Kada od slame formirate strukturu u obliku gnezda u sredinu dodajte kompost ili zemlju da biste stvorili okruženje u kome krompir može rasti.

Uzmite dva kilograma krompira (oko 8 srednjih krompira) i isecite ih. Ako možete, potrudite se da krompir bude proklijao jer to funkcioniše kao seme.

Stavite krompir u zemlju i uverite se da su zeleni pupoljci okrenuti prema slami. Onda pokrijte krompir sa nekoliko centimetara zemlje i položite još jedan red krompira. Uradite to dok nestane krompira.

Slama pomaže da tlo ostane oko 10 stepeni toplije što pospešuje rast krompira.

U slučaju da nema kiše, zalijte krompir u nekoliko navrata.

Berba je još jedostavnija. Sedmicu nakon što procveta, mladi krompiri spremni su za vađenje.

Ne morate čupati celu biljku nego samo razgrnite slamu, povadite veće gomolje i ponovo nagrnite slamu pa će manji gomolji dalje rasti.

Autor: