AKTUELNO

Svaka domaćica ima svoj način i provereni recept po kom pravi testo, međutim, početnici u kuhinji neretko prave greške zbog kojih im kiflice ne narastu ili se brzo stvrdnu.

Da biste napravili vazdušaste kiflice koje će biti jednako ukusne i meke i sutradan, postarajte se da ne pravite ove tri greške:

1. Stavljate suvi kvasac

Kiflice se prave od davnina, a svako će reći da ih je njegova baka pravila najbolje. I istina je, bake su pravile najlepše kiflice, jer su koristile domaće namirnice i sveži kvasac.

Priprema testa sa svežim kvascem ima mnogo prednosti. Kvasac pecivu daje specifičnu aromu i volumen. Međutim, potrebno je da ga koristite na ispravan način.

Kvasac izmrvite i stavite ga u posudu, a onda ga prelijte sa malo mlake vode (ili mleka) i dodajte kašičicu šećera.

Voda, odnosno mleko mora biti temperature između 32 i 38 stepeni. Ukoliko je tečnost hladnija ili toplija od tih vrednosti, kvasac se neće aktivirati.

2. Ne ređate ih jednu do druge

Da bi kiflice bile vazdušaste i meke, potrebno je da ih poređajte tako da budu tik jedna uz drugu. Kada ih suzbijete i stavite da se peku, testo neće imati kud, pa će ići u visinu i tako dobiti na mekoći.

3. Ostavljate ih na vazduhu

Postoji „caka“ i da se vruća peciva stave u činiju i potom „umotaju“ u plastičnu kesu, koja će učiniti da se vlaga duže zadrži, a kiflice omekšaju.

Autor: