Nakon pijanstva je primamljivije posegnuti za slanim i masnim grickalicama bogatim ugljenim hidratima, ali fermentisana hrana je tada korisnija.
Nutricionista tvrdi da je za lečenje neprijatnog stanja nakon preteranog konzumiranja alkohola idealno uzeti – ferrnentisanu hranu ili napitke.
Nakon pijanstva je primamljivije posegnuti za slanim i masnim grickalicama bogatim ugljenim hidratima, ali fermentisana hrana je tada korisnija.
– Kada vam teški mamurluk pokvari subotnje ili nedeljno jutro, zaboravite na unos velikih količina ugljenih hidrata ili domaćih sokova od voća i povrća – kaže dijetetičarka Lusi Kerison.
Ona dodaje da se lek za mamurluk krije u dve namirnice – kombuhi – fermentisanom i lagano penušavom napitku od crnog čaja i kimčiju – tradicionalnom korejskom usoljenom i fermentisanom povrću.
Te su namirnice, kaže Kerison, idealne za ublažavanje jakih glavobolja u mučnom jutru nakon zabave.
Foto: Pexels
Dodala je da savetuje svima koji piju da nakon pijenja alkohola pojedu ili popiju nešto fermentisano, kako bi poboljšali rad svojih creva.
Naime, fermentisana hrana poput kimčija i kiselog kupusa ima dosta soli, a može biti i korisna na više načina.Te namirnice sadrže žive bakterije koje mogu pozitivno uticati na mikrobiom creva, koji se može oštetiti prekomernom konzumacijom alkohola.
Smatra se i da fermentisani napici takođe pomažu u kontroli šećera u krvi i smiruju simptome sindroma iritabilnog creva.
Ipak, kaže Kerison, ta hrana pogodna za creva neće sprečiti mamurluk ako je pojedete unapred.
– Većina alkohola će se svejedno apsorbovati u gornjem delu creva, a vrlo malo će doći do debelog creva gde je većina bakterija – rekla je ona.
Takođe je naglasila da je najbolji način borbe protiv mamurluka ipak smanjenje konzumacije alkohola.
– Velike količine alkohola neće vam samo doneti migrenu i iscrpljujuću mučninu, već s vremenom alkohol može izazvati i niz zdravstvenih posledica, poput bolesti jetre ili raka – zaključila je doktorka.
Autor: