AKTUELNO

Pivo je bogato ugljenim hidratima i proteinima, a evo da li je zaista dobro za kosu.

Pranje kose pivom je novi viralni TikTok trik koji navodno garantuje vraćanje sjaja pramenovima. Već nedeljama je na društvenim mrežama popularno pranje kose pivom koje bi za rezultat trebalo da ima mekšu i sjajniju kosu.

Kako se ono izvodi? Našamponirate kosu i dobro je operete, a onda nanesete pivo na kosu i ostavite da deluje desetak minuta. Nakon toga sledi ispiranje i sušenje kose, na uobičajen način.

Da li pivo zaista daje sjaj kosi?

Pivo je bogato ugljenim hidratima i proteinima, a sva ova jedinjenja stvaraju određeni zaštitni film na kosi. Zbog njega kosa biva sjajnija, ali privremeno. Ono što pivu nedostaje da bi zaista bilo dobro za kosu jeste masnoća: shea buter, kokosovo ulje – bilo koje ulje za kosu koje bi joj garantovalo negu i zaglađivanje kutikule.

Da li pranje kose pivom može da bude kontraproduktivno?

Stručnjaci su jasni: može. Pre svega, zaštitni film koji pivo stvara čini kosu krućom i podložnijom oštećenjima. Zbog toga frizeri radije prepoučuju da koristite balsame i maske za kosu jer oni hidriraju i hrane vlasi.

Takođe, ako koristite pivo sa alkoholom, onda budite svesni da rizikujete da isušite kosu i učinite je lomljivom. Baš kao što suši kožu, alkohol isušuje i kosu.

Treće neželjeno dejstvo pranja kose pivom jeste – promena boje kose. Ako, uprkos svemu, i dalje razmišljate da isprobate ovaj TikTok trik kod kuće, treba da znate da ne samo da nema naučno dokazanih prednosti, već možete nenamerno promeniti boju vaše kose. Pivo posvjetljuje kosu baš kao kamilica, ostavljajući kosu žućkastom.

Pivo ima visok pH, pa kosu čini poroznom i osetljivom na oštećenja od Sunca. Još jedna za razmišljanje ako se opredelite da isprobate ovaj TikTok trik.

Autor: