AKTUELNO

Recept za Hipokratovu čorbu, koja zbog raznog povrća ima neodoljiv ukus, morate da isprobate, jer se sigurno nećete zadržati na jednom tanjiru.

Smatra se da je ovu čorbu još pre 2.500 godina izumeo Hipokrat, starogrčki doktor i "otac medicine", prema kojem je i dobila ime. Blagotvorna je za organizam, te može da vam bude od koristi za jačanje imuniteta.

Sastojci:

1 srednji koren celera

1 srednji koren peršuna

2 srednje glavice crnog luka

1 veći praziluk

5 čenova belog luka

malo peršunovog lista

Foto: Pixabay.com

600 g paradajza

400 g krompira

po želji lovor, žalfija, majčina dušica, šafran, korijander, kapar, kim, komorač, muskatni oraščić, ruzmarin (druge začine ne stavljajte u čorbu)

Priprema:

Operite povrće, isecite ga na kriške ili kockice, a možete ga i narendati. Stavite povrće u veliki lonac te dodajte vode u količini dovoljnoj da prekrije povrće. Zagrejte lonac do vrenja, a potom nastavite da kuvate čorbu na laganoj vatri sat i po do dva, dok povrće ne omekša.

Na samom kraju kuvanja dodajte beli luk i dozvoljene začine u manjim količinama. Kuvanu čorbu propasirajte.

Konzumirajte jednu porciju čorbe, a preostalu količinu rashladite i ostavite u frižider.