AKTUELNO

Nakon što je pet ljudi povređeno tokom stampeda u Tadž Mahalu, vlasti su rešile da ograniče broj posetilaca koji dnevno mogu da obiđu najpoznatiji mauzolej na svetu.

Nesreća se dogodila 28. decembra pred kraj radnog vremena, zbog čega je organizacija koja upravlja građevinom saopštila da dnevno u Tadž Mahal može da uđe 30.000 ljudi.

- Moramo da osiguramo bezbednost spomenika i posetilaca. Vođenje Tadž Mahala postalo je veliki izazov za nas - naveli su iz organizacije.

Grupa čuvara je 2011. upozoravala je da bi mauzolej u narednih pet godina mogao da se sruši. Kako su isticali, još 2010. godine počele su da se pojavljuju pukotine, a drvena podloga je erodirala. Drugi su, međutim, bili zabrinuti zbog efekta kisele kiše iz obližnje fabrike na fazadu mauzoleja.

Tadž Mahal je izgrađen između 1631. godine i 1654. godine. Gradilo ga je čak 22.000 ljudi. Šah Džahan je naredio izgradnju ovog mauzoleja za svoju omiljenu ženu, Ardžumand Bano Begum.

Smatra se vrhunskim ostvarenjem mogulske arhitekture, stila koji kombinuje elemente presijskih, indijskih i islamskih aritektonskih stilova.

Tadž Mahal godišnje poseti osam miliona ljudi.

#Tadž Mahal

'