AKTUELNO

Danas ćemo vam predstaviti autentičan recept za jedno od najomiljenijih tradicionalnih jela sa Balkana - čuveni bosanski burek.

Ovaj neodoljiv spoj hrskave kore i sočnog fila osvaja srca ljubitelja dobrog ukusa već generacijama. Burek je prava kulturna poslastica koja nosi duh i ukus tradicionalne bosanske kuhinje. U nastavku, saznajte kako pripremiti ovaj gastronomski dragulj korak po korak.

Vreme pripreme:
oko 130 minuta
Sastojci:
1/2 kg mekog brašna
3 dcl mlake vode
1/2 dcl ulja
malo soli
60 dkg mlevenog mesa
manja glavica crvenog luka
so, papar, vegeta

Priprema:

1. Počnite pripremu tako što ćete u posudi sjediniti 1/2 kg mekog brašna, 3 dcl mlake vode, 1/2 dcl ulja i malo soli. Umesite testo pa ga mesite na pobrašnjenoj podlozi sve dok ne postane glatko i prestane se lepiti.

2. Testo podelite na tri dela i svaki deo lagano razvaljajte. Namažite svaki deo uljem i stavite na krpu, ostavite da stoji 20-30 minuta.

3. Dok testo odmara, pripremite fil. Sitno naseckajte manju glavicu crvenog luka i zajedno sa začinima dodajte u 60 dkg mlevenog mesa. Ako želite, možete dodati i malo sode-bikarbone kako biste postigli savršenu teksturu.

4. Podelite mesnu masu na tri dela.

5. Nakon što je testo odstojalo, stolnjak stavite na kuhinjski sto, a jedan deo testa stavite na sredinu i lagano razvlačite od sredine prema ivicama.

6. Na prozirno razvučeno testo sa obe strane stavljajte pripremljeni mesni fil u manjim komadićima, blago ga pouljite.

7. Pažljivo zarolajte testo pomoću stolnjaka s jedne strane do sredine, pa isto uradite i s druge strane.

8. Prorežite kroz sredinu bureka kako biste dobili dve odvojene "kobasice".

9. Svaku "kobasicu" zamotajte posebno i tako ćete dobiti burek.

10. Namastite tepsiju uljem i složite bureke, zatim ih pecite na 180°C oko 30 minuta.

11. Nakon što su bureci pečeni, poprskajte ih vodom koju ste prethodno kuvali sa malo soli. Poklopite ih i ostavite da odstoje oko 10 minuta kako bi postali mekši i sočniji.

#Burek

#Recept