AKTUELNO

Nikola Tesla bio je poznat po svojim neobičnim prehrambenim navikama, a jedno od njegovih omiljenih jela bilo je bogato silnim vitaminima.

Mi vam danas otkrivamo recept za jednostavnu, ali hranjiva supa od povrća koja je odražavala Teslinu sklonost ka zdravoj i laganoj ishrani.

Foto: Pixabay.com

Sastojci:

1 veliki crni luk, sitno iseckan

2 češnja belog luka, sitno iseckana

2 šargarepe, iseckane na kolutiće

2 stabljike celera, iseckana na kolutiće

1 srednji krompir, iseckan na kockice

1 tikvica, iseckana na kockice

1 paprika, iseckana na kockice

1 šolja karfiola, podeljena na manje cvetiće

1 šolja brokolija, podeljena na manje cvetiće

1 konzerva (400 g) pasiranog paradajza

1 litar supe od povrća

2 lovorova lista

1 čajna kašičica timijana

1 čajna kašičica origana

So i biber, po ukusu

Maslinovo ulje, za prženje

Svež peršin, iseckan (za ukrašavanje)

U velikom loncu zagrejte malo maslinovog ulja na srednje jakoj vatri. Dodajte iseckani crni luk i beli luk pa ih dinastajte dok ne postanu prozirni, oko 5 minuta.

Dodajte šargarepu, celer, krompir, tikvicu i papriku. Dinastajte povrće oko 10 minuta, povremeno mešajući.

Zatim ubacite karfiol i brokoli i nastavite da dinstate sve još nekoliko minuta. Ulijte paradajz i supu od povrća u lonac. Dodajte lovorove listove, timijan i origano. Dobro promešajte. Ostavite supu da se kuva do vrenja, zatim smanjite vatru i ostavite da lagano krčka dok povrće ne omekša, otprilike 20-25 minuta.

Posolite i začinite po ukusu. Uklonite lovorove listove pre posluživanja. Poslužite toplu supu, ukrašenu iseckanim svežim peršunom.

Autor: Dubravka Bošković