AKTUELNO

Verovatno često uhvatite sebe da pričate… sami sa sobom. I niste sigurni da li je to dobro ili ne…U jednoj studiji psiholozi su objasnili da je to korisno, kao i da je to odlika inteligentnih ljudi.

Na primer, Albert Ajnštajn je navodno često vrlo tiho ponavljao neke rečenice. Ako razgovarate sami sa sobom to pokazuje da ste puni samopouzdanja, da imate iskustva u životu i svesni ste da možete računati samo na sebe kad dođe vreme da treba shvatiti šta je za vas najbolje, šta vam je potrebno, tvrde psiholozi.

Ovo su prednosti razgovaranja sam sa sobom prema studiji psihologa:

Mozak bolje radi

U jednom eksperimentu psiholozi su zamolili 20 dobrovoljaca da odu u supermarket. Nabrojali su im šta sve treba da kupe. U prvom delu eksperimenta učesnici su bili dužni da zadatak obave u tišini, dok su u drugom delu ponavljali naglas šta moraju da kupe. Ispostavilo se da su ponavljanjem naglas uspeli da zapamte više artikala.

Psiholozi kažu da ova metoda pomaže samo ako se radi o predmetima koji su poznati od ranije. Recimo, znate da je banana žuta i ima određeni oblik, a ponavljanjem se aktivira vizualizacija u mozgu. Ali, ako ponavljate nešto što ne možete i da zamislite, tad vas to može samo usporiti i zbuniti.

Organizuju se misli

Razgovor sa samim sobom naglas i te kako pomaže da organizuju zbrkane misli u glavi. Ako naglas izgovarate svoje probleme i slušate sami sebe – to će vam smiriti živce, tvrde psiholozi. Takođe, to pomaže kod donošenja važnih i teških odluka ili razjašnjavanja neke problematične situacije u životu.

Lakše se dolazi do cilja

Napraviti popis ciljeva i pokušati na taj način doći do njih, može biti težak izazov. Mnogo bolja metoda je tiho ponavljanje. Tako će put do njih biti lakši, mirniji, a vi ćete biti manje uplašeni kad na tom putu naiđete na neki problem. Psiholozi kažu kako se ponavljanjem naglas dosta bolje usresređuje na cilj, bolje se kontrolišu emocije i lakše se kreće dalje kada se naiđe na prepreku.

Autor: