AKTUELNO

Čuvanje hrane na hladnom mestu najbolji je način da produžite njen rok.

Da biste bili sigurni da je odmrznuta hrana sveža, nutritivna i ukusna kao pre zamrzavanja, postoje neka pravila kojih morate da se pridržavate.

Hrana mora da bude zamrznuta u trenutku kada je najsvežija. Vodite računa da se neke namirnice ne zamrzavaju dobro, kao što su sveža jaja i krompir.

Ne zaboravite da se tečnosti šire na niskim temperaturama, pa je važno ostaviti dosta prostora u zamrzivaču kada zamrzavate tečne namirnice, piše Avaz.ba.

Najvažnije je da pazite koliko dugo određene namirnice stoje u frižideru pre nego što izgube ukus ili postanu nejestive. Kada je reč o hlebu i desertima, pečeni hleb i rolnice mogu da se koriste dva do tri meseca nakon zamrzavanja. Nepečeni hleb, sa druge strane, može da stoji samo mesec dana u zamrzivaču.

Nepečeni komadi voća mogu da budu zamrznuti do četiri meseca, palačinke ne bi trebalo ostavljati više od tri meseca.

Kada je meso u pitanju, devet meseci je najduže što se tiče jagnjetine. Celo pile ili ćurka mogu da se zamrznu na godinu dana, ali isečeni komadi u zamrzivaču mogu da stoje do devet meseci.

Mleveno meso sme da stoji samo četiri meseca, a isto važi i za iznutrice. Sirovi hamburgeri mogu da stoje četiri meseca. Pržena piletina i ostala živina mogu da budu bezbedni za jelo i nakon četiri meseca.

Foto: Pixabay.com

Morska hrana može da bude vrlo problematična ako nije dobro zamrznuta. Tanki fileti ribe mogu da stoje šest meseci, dok masna riba može da bude zamrznuta samo tri meseca.

Mlečni proizvodi i jaja mogu da stoje devet meseci u zamrzivaču, mleko najviše šest meseci, margarin do godinu dana.

Supe sa mesom bi trebalo držati najduže tri meseca, a isto važi i za supe sa povrćem i gulaš.

Citrusno voće može u zamrzivaču da provede najviše tri meseca, dok ostalo voće može da stoji do devet meseci. Koštunjavo voće može da bude zamrznuto na tri meseca, a povrće može da stoji u zamrzivaču do 12 meseci.

#Hrana

#Pileće meso

#Zdravlje

'