AKTUELNO

Saznajte kako da na najbolji način predupredite artiritis kod vašeg psa.

Kao i većina pasa i moj labrador Rex je razigran, voli da juri za loptom, maše svojim repom u slobodno vreme, zasmejava me... sve u svemu, rekla bih blesav je i drag. Verujem da mnogi vlasnici prepoznaju i svog ljubimca u ovom opisu.

Rexa imam već godinama i sigurna sam da mogu da kažem da nije prošao jedan dan, a da nismo bar sat vremena proveli igrajući se. Međutim, vreme je prolazilo, a jedina promena koju sam primetila jeste da se moj Rex malo brže umara. Zatim je počeo da gubi interesovanje za igru, a ni njegov rep više nije bio tako razigran kao nekad.

Pripisala sam to ponašanje njegovim godinama, ipak nije više onaj mali blesavi pas, međutim, pogrešila sam i zanemarila ove važne znake. Rex nije samo porastao i „uozbiljio“ se, kako sam mislila. Rex se razboleo, a upravo je to uticalo na drastičnu promenu njegovog ponašanja. Tada smo se upoznali sa artritisom.

Upravo zato vam pišem ovaj tekst kako bih vam malo približila ovu temu i u nadi da ćete brže od mene prepoznati simptome, i početi sa lečenjem i terapijom.

ŠTA JE ZAPRAVO ARTRITIS?

Pre svega moram da napomenem jednu stvar. Iako je artritis kod Rexa bio posledica starenja, artritis ne pogađa samo i isključivo starije pse. I oni mladi su takođe podložni artritisu. Istraživanja pokazuju da jedan od pet pasa pati od artritisa1.

Kao vlasnik ljubimca, možete primetiti, kao što sam i ja, da vaš pas usporava i postaje manje aktivan, i to pripisati njegovoj zrelosti. U stvari, važno je da budete oprezni sa ovim zaključkom, jer on možda pati od bolova u zglobovima.

Artritis je hronična bolest i može postati veoma iscrpljujuća. Postoji mnogo načina na koji možete da pomognete vašem ljubimcu i olakšate mu bolove koje mu stvara artritis.

Artritis je degenerativna bolest, nastala kao rezultat svakodnevnog trošenja i habanja zglobova. Da biste na pravi način sačuvali kvalitet života vašeg ljubimca, najbolja stvar je da posetite veterinara od kojeg ćete dobiti stručne savete i terapiju. Nemojte na svoju ruku da odlučujete o lekovima, prepustite to stručnjaku.

Foto: Unsplash

1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5884849/

SIMPTOMI KOJI UKAZUJU NA ARTRITIS KOD PASA

Veliki problem upravo leži baš ovde, jer simptomi artritisa mogu biti veoma suptilni. Mene su prevarili. Vaš najbolji drugar ne može da vam kaže da ga nešto boli, a pored toga je i snažan i izdržljiv kao i moj Rex, te tu bol i ne pokazuje. I kako onda primetiti problem?

Ovo su neki od simptoma koji se najčešće javljaju, i zbog kojih bi trebala da vam se upali crvena lampica:

• ukočeni udovi, pogotovo nakon odmora
• usporen hod
• poteškoće prilikom ustajanja
• pas postaje letargičan i više spava
• pas mokri u kući
• atrofirani mišići
oticanje u predelu zglobova
• bol, koji je propraćen lajanjem/cviljenjem prilikom dodira
• lizanje zglobova
• drastičan dobitak ili gubitak kilograma
• depresija
• nervozno ili agresivno ponašanje
• oklevanje prilikom skoka ili drugih aktivnosti
• poteškoće prilikom silaženja niz ili penjanja uz stepenice

Foto: Unsplash

AKO NE ZNATE - POSTOJE I RAZLIČITE VRSTE ARTRITISA KOD PASA!

Iskrena da budem, nisam ni ja znala. Prelazim odmah na stvar. U razgovoru sa veterinarom saznala sam da postoji više tipova artritisa kod pasa, pri čemu su dva oblika najčešća:

Osteoartritis

Ovakvo stanje se javlja kada dolazi do trenja između kostiju zbog trošenja hrskavice. Osteoartritis se češće javlja kod starijih pasa.

Reumatoidni artritis

Predstavlja autoimuno stanje kod koga telo napada sopstvene zglobove i tkivo, što se pretvara u artritis. Reumatoidnim artritisom mogu biti obuhvaćeni pojedinačni, ili više zglobova.

KOJI SU UZROCI ARTRITISA?

Neću vas lagati, spisak je dugačak, a kako smo već zaključili, stanje vašeg ljubimca je veoma bolno i neprijatno. Zato čitajte pažljivo, i ukoliko sumnjate da vaš ljubimac boluje od artritisa, znate koga treba da posetite!

Uzroci koji utiču na pojavu artritisa su:

• loša ishrana i gojaznost
• preveliko opterećenje zglobova
• problem sa ligamentima koji daju podršku zglobu
• istrošenost hrskavice
• povrede
• bakterije
• starost
• Kušingova bolest
• urođeni poremećaj zglobova, kao što je displazija lakta ili kuka

PRAVOVREMENA DIJAGNOZA JE VAŽNA

Iz iskustva vam kažem da artritis može biti teško otkriti kod kuće, jer vaš krzneni član porodice može tako dobro sakriti svoj bol i nelagodnost, a vi ste ipak neko ko nema dovoljno znanja. Zato je tu veterinar, koji ima znanje i ekspertizu da dijagnostikuje problem. Poseta klinici počinje fizičkim pregledom. Veterinar će tražiti sledeće znakove artritisa: abnormalnu formaciju kostiju ili hrapavost, bol u zglobovima, osetljivost i oticanje, smanjen raspon pokreta eventualno praćen bolom, atrofiju mišića...

Moram napomenuti da se koriste i rendgenski pregledi. Još jedna korisna dijagnostička alatka je analiza sile kojom pas gazi po podlozi. U ovom testu, na podu je postavljen otirač sa senzornim pločama povezanim sa kompjuterom, te prostirka može analizirati silu na svakoj ploči dok pas prelazi preko nje.

Foto: Unsplash

KAKO IZGLEDA LEČENJE ARTRITISA?

Lečenje artritisa podrazumeva kompletnu promenu načina života za psa. Dijeta i vežbanje su ključni za održavanje dobrog kvaliteta života. U međuvremenu, vaš veterinar može preporučiti lečenje nesteroidnim antiinflamatornim lekovima, koji će smanjiti bol i upalu.

Takođe, preporuka može biti i kortikosteroidni lekovi, da se smanji oticanje i bol. Fizioterapija se predlaže kako bi se poboljšala pokretljivost i smanjila bol. Tako je bilo i za Rexa.

Pored ishrane i vežbi Rexu je prepisana i upotreba Vetjointa.

Vetjoint je dodatak ishrani na bazi bioaktivnih jedinjenja glukozamina, hondroitina i mangana, specijalno formulisan za pse sa problemima u kretanju. Pomaže u ublažavanju zapaljenja i bolova u zglobovima, pospešuje proizvodnju hrskavice u telu i štiti postojeću hrskavicu i ligamente od oštećenja.

Vetjoint sadrži u sebi poseban oblik hondroitina, koji ima klinički dokazanu veću bioraspoloživost, veći protivzapaljenski efekat i biološku aktivnost od životinjskog.

Hondroitin u Vetjointu je napravljen jedinstvenom i patentiranom
bakterijskom fermentacijom, bez mogućnosti kontaminacije raznim nečistoćama koje mogu izazvati alergije i imunološke probleme kod pasa. Manji molekul, veća resorpcija, biološka aktivnost, protivzapaljenski efekat nego životinjski omogućuje i niže doze i manje opterećenje digestivnog trakta.

Foto: Promo/Abela Pharm

Tako da je to naš recept za ozdravljenje.

Tragajući za dodatnim informacijama kako bih pomogla Rexu, naišla sam na informaciju da se i hidroterapija takođe preporučuje. Ona uključuje rad na traci dok je telo pod vodom. Bez pritiska na zglobove i ligamente, povećan pokret i postignuta pokretljivost su pogodni za vašeg ljubimca. Dodatni tretmani koji bi mogli biti razmatrani su akupunktura, ultrazvučna terapija, laserska terapija, magnetna terapija i terapija matičnim ćelijama.

U nekim slučajevima je potreban i hirurški zahvat.

OPORAVAK LJUBIMCA

Briga o ishrani će biti važan deo za vašeg ljubimca jer je i normalna težina za njegovu koštanu strukturu imperativ! Prekomerna težina nepotrebno opterećuje zglobove. Kupite hranu prema preporukama veterinara, a to će najverovatnije biti ona koja ima dodatnu količinu Omega 3 masnih kiselina.

Umerena vežba će pomoći da se smanji bol koji oseća vaš pas. Povećana pokretljivost je najvažnija za bol, jer će mišići koji podržavaju zglobove postati još elastičniji i pružiće veću podršku. Ovo će, zauzvrat, sprečiti i dalje oštećenje zglobova.

Jednako važno kao i vežbanje je osigurati da vaš pas ima značajne periode odmora svaki dan, u atmosferi pogodnoj za mirovanje. Topli, meki krevet uvek treba da bude dostupan, i ako je potrebno, obezbedite rampe za pristup i izlazak iz vašeg vozila, ili neku alternativu stepenicama.

Veterinar može od vas tražiti da dovedete psa u kliniku svakih šest meseci, kako bi se obavile kontrole. Praćenje efikasnosti lekova, praćenje bilo kojih nuspojava koje se mogu pojaviti je sastavni deo terapije artritisa.

Moj Rex je sada znatno bolje, vodimo računa o ishrani, vežbamo, pratimo sva uputstva koja nam je veterinar dao, a i repić je ponovo postao živahan!

Više detalja kako lečiti artritis kod vašeg ljubimca, kao i dodatne informacije koje se tiču njegovog zdravlja, možete naći upravo OVDE.

Autor: Pink.rs

#Pas

#Porodica

'