AKTUELNO

Nije svejedno da li je voda topla ili hladna.

Kada je reč o negovanju lica stručnjaci se slažu da je “manje više”, pa bi i ovu smernicu trebalo da uvrstimo u svoju negu.

Verovatno ste se nekad prilikom umivanja pitali kakvom vodom bi trebalo da se umijete.

Optimalna temperatura vode prilikom umivanja

Postoje razlozi zbog kojih bi trebalo da operete lice na određenoj temperaturi. Pored zdravstvenih razloga, postoje i praktični razlozi zašto pranje lica na odgovarajućoj temperaturi može maksimalno da poveća efikasnost proizvoda za negu kože, piše The List.

Dakle, koja je najbolja temperatura?

Svi vole da se kupaju pod toplim tušem, ali se zapravo široko preporučuje da se ova praksa izbegava. Iako može da bude prijatno, redovno pranje lica toplom vodom može da erodira prirodna ulja kao što je sebum, koji pomaže da vaša koža ostane vlažna. Ako se ova barijera vlage probije, onda se vaša koža suši i podložna je iritaciji.

– Ekstremne temperature, kao što su vrući, parni tuševi ili topla voda, mogu izazvati širenje krvnih sudova i “lomljenje” delikatnog tkiva. Kao posledica toga, vaša koža može razviti dugotrajno stanje poznato kao rozacea, koju karakterišu sitni slomljeni krvni sudovi oko vaših obraza, nosa i čela. Ako razvijete ovo stanje, preporučuje se da se konsultujete sa lekarom, dermatologom ili drugim zdravstvenim radnikom – savetuje Džošua Zeicner, direktor kozmetičkih i kliničkih istraživanja za dermatologiju u bolnici Mount Sinai.

Umesto toga, odlučite se za mlaku vodu

Da biste najbolje zaštitili svoju kožu od iritirajućih dugotrajnih stanja i da biste maksimizirali efikasnost vaših proizvoda za negu kože, zdravstveni stručnjaci preporučuju pranje lica mlakom vodom. Takođe, lice ne treba prati prečesto.

Nakon nanošenja mlake vode važno je znati koliko dugo treba da držite sredstvo za čišćenje.

– Istina je da da bi sredstvo za čišćenje bilo efikasno, ono mora da bude na koži dovoljno dugo. Prosečno, 30 do 60 sekundi bi trebalo da bude dovoljno za većinu ljudi – glasi savet dermatologa.

Autor: