AKTUELNO

Uvek je važno da pratite signale koje vam šalje vaše telo, pogotovo kada je reč o kobnim bolestima, poput srčanog udara.

Srčani udar nije iznenada, već se može predvideti, a simptomi se javljaju nedeljama pre.

Muči vas nesanica i stalno osećate umor

To može da predstavlja upozorenje da se koronarna arterija suzila u velikoj meri. Smanjen dotok krvi u srce dovodi do povećanog rada srčane pumpe, što čini da se osećamo malaksalo i premorenom, a pritom da ne možemo ni da zaspimo.

Otežano disanje

Ova pojava je sklonija ženskoj populaciji. Poenta je u tome što respiratorni i kardiovaskularni sistem zavise jedan od drugog, pa tako kad srce prima manje krvi, samim tim pluća imaju i manje kiseonika. Otuda kratak dah.

Mišićna slabost i neprijatan osećaj u grudima

Pošto imamo manji protok krvi, manjak kiseonika, pa samim tim je i cirkulacija krvi sve lošija. Mišići u tim uslovima ne mogu da se kontrahuju. Što se koronarna arterija više sužava, protok krvi postaje neravnomeran, a sve se to manifestuje u žiganju u predelu grudi. Kasnije nastaju probadanja, bolovi...

Ako dođete u situaciju da osetite sve navedene simptome, savetujemo vam da se odmah obratite lekaru, kako biste sprečili koban ishod!

#Bolest

#Simptomi

#srce

'