AKTUELNO

Važno je da posteljinu perete redovno jer se na njoj sakupljaju bakterije i grinje, a evo šta to "redovno" znači tokom leta.

Profesor mikrobiologije dr Filip Tijerno kaže da bi posteljinu i inače trebalo da peremo jednom nedeljno, ali ističe da je to posebno važno leti kada se više znojimo. Tijerno kaže da naš krevet brzo postaje "botanički park" za bakterije i gljive. Drugim rečima, krevet delimo sa gljivicama, bakterijama, znojem, mrtvim ćelijama kože, dlačicama, polenom, prašinom.

Foto: Pixabay.com

Mikrobiolog naglašava da broj bakterija za nedelju dana može ozbiljno da se poveća, zbog čeka preporučuje da sedmično perete posteljinu.

Dr Tijerno ističe da je opasno spavati u prljavoj posteljini jer su usta i nos blizu posteljine, što znači da svu tu prljavštinu ubacujemo u organizam kroz pore.

Pročitajte još: SVI PRAVIMO OVU GREŠKU! Nikada ne stavljajte LUBENICU FRIŽIDER

- Čak i ako inače niste alergični, moguće je da sve to izazove alergijsku reakciju - upozorava on. Nedelju ili dve dana "druženja" sa svim ovim prljavštinama u krevetu, dovoljno je da se javi svrab u grlu, posebno kod onih koji imaju respiratornih problema poput astme.

A da bismo vam dočarali zašto je leti još važnije da redovno perete posteljinu, istraživanja kažu da godišnje proizvedemo u proseku oko 98 litara znoja, a veći deo toga proizvodimo leti, kada je previše vruće. Kao što već znate, od znoja se umokri posteljina i pored vas u krevetu ubrzo počnu da se "izležavaju" i bakterije.

#Posteljina

#Pranje

#Veš mašina

'