AKTUELNO

Pušite. To je nešto čega niti možete, niti želite da se lišite. Vaš ventil, vaše zadovoljstvo. Ma koliko vam, mi, lekari govorili da je štetno i da treba ostaviti, ipak je cigareta ljubav koja se teško ostavlja. Koliko ste samo puta slušali o tome koliko je pušenje štetno, kako i u kojoj meri narušava vaše zdravlje, prvenstveno vaš sistem za disanje, ali i ostale organe.

Kako nastaje kašalj

Kod pušača kašalj je praćen povećanim stvaranjem sekreta i češćim respiratornim infekcijama. To jezato što se iz cigarete oslobađaju oksidativni radikali koji dovode do oksidativnog stresa.

Prirodna rešenja

Pa kad već ne možete da ostavite cigarete evo nekoliko korisnih saveta kako da se rešite neprijatnogkašlja, koji vas nervira, smeta vam i remeti svakodnevni život.

Najpre pokušajte da ograničite broj cigareta.

Veoma je bitna ishrana, bez obzira da li ste ili niste pušač.

Pijte dosta tečnosti, vode i čajeva.

Unos tečnosti preporučuje se i kod virusnih I bakterijskih infekcija, a kako je sekret odlična podlogaza razvoj infekcija, treba ga eliminisati. Ovde vam može pomoći dokazane biološki aktivne materije, N-acetilcistein ili biljke kao što su jagorčevina, podbel i druge.

Sveže voće i povrće

Jedite dosta svežeg voća i povrća: jabuke, narandže, jagode, dinju, breskve, mandarine, grejpfrut.Zatim povrće – luk, šargarepu, spanać, grašak, brokoli, crvenu paprika. Kukuruz i laneno seme, hranabogata fitoestrogenima.

Selen

Unosite Se (selen). on je antioksidans. Ima ga dosta u brazilskom orahu.

Foto: Promo/Propomucil

Đumbir

Đumbir koji je izuzetno dobar za čišćenje pluća, ali i probavnog sistema od toksina. Preporučuje se iza prevenciju svih simptoma prehlade i gripa.

Med

Med je odličan za ceo organizam. Čisti pluća od toksina i sekreta, sprečava razvoj respiratornihinfekcija. Ima višestruko pozitivno delovanje, pomaže u eliminaciji virusa, bakterija i gljivica, ali iublažava kašalj kod svih osoba, kao i pušača.

Propolis

Propolis je prirodni antimikrobik, prirodni antibiotik. Propolis pomaže u sprečavanju razvojarespiratornih infekcija, ali je I snažan antioksidans u borbi protiv štetnih radikala.

Foto: Unsplash.com

Autor: Pink.rs