AKTUELNO

Koliko puta ste zaplakali dok ste seckali luk i proklinjali ga zbog toga, ne znajući koliko je, zapravo, koristan i to ne samo za jelo?

Luk je sastojak većine jela i maltene je nemoguće pronaći kuću koja nema barem jednu glavicu.

Ono što mnogi ne znaju jeste da luk ima brojne prednosti za zdravlje. U nedavno objavljenom članku u časopisu “European Clinical Nutrition”, navodi se da imuni sustem može da ojača konzumacija čaja od luka.

U članku piše da je čaj od luka efikasan u borbi protiv virusa, kašlja i visokog krvnog pritiska. Flavonoidi koje sadrži luk mogu da proizvedu antioksidanse koji jačaju imunitet. Evo kako ga pripremiti.

Sastojci:

glavica luka

tri čena belog luka

dve kašike meda

dve čaše vode

lovorov list

tri karanfilića

Priprema:

U vrelu vodu dodajte iseckani luk i tri čena belog luka. Nakon jednog minuta dodajte karanfilić i lovorov list. Kad voda poprimi smeđu boju, procedite i dodajte med za slađi ukus.

Autor: