Iako će vas osloboditi neprijatnog zadaha, treba da povedete računa i ne preterujete u žvakanju.
Postoje određeni sastojci iz hrane koji čine da se osećamo naduto. Mlečni proizvodi? Naravno. Pivo? To svi znamo.
Pa zar i ona minijaturna pločica žvakaće gume može da šteti?
Pročitajte još: OVO MUČI MNOGE: Da li želudac stvarno može da se PROŠIRI?
Prema jednom naučnom istraživanju, često korišćeni aditiv koji se može pronaći u nekim vrstama hlebova, slatkiša i – da – žvakaćim gumama, povezan je sa zdravljem digestivnog trakta.
Okidač za nadutost: titanijum dioksid (E171), koji se koristi da bi hrana izgledala lepše. On čini da namirnica deluje svetlije. Naučnici su otkrili da on može sprečiti efikasnu apsorpciju hranljivih materija u digestivnom traktu, što, posledično, može da pojača inflamaciju odnosno hronične zapaljenske procese u organizmu.
Pomenuti aditiv, koji se nalazi i u velikom broju kozmetičkih proizvoda – od pasti za zube do sredstava za sunčanje – smatra se bezbednim i nalazi se na svim listama dozvoljenih aditiva. Dakle, neće nas ubiti, ali ipak izaziva suptilne nuspojave za koje treba da znamo.
Pročitajte još: ZA VRTOGLAVO MRŠAVLJENJE: Uz ovaj JEDNOSTAVAN napitak ćete oslabiti čak 15 KG MESEČNO!
Zaključak: Žvakanje žvake nakon što smo pojeli porciju grčke salate možda će nas rešiti mirisa crnog luka, ali ako nam je to redovna navika, titanijum dioksid može umanjiti efekte zdrave ishrane.