AKTUELNO

Ako ste pomislili da probate "čudotvornu" masku za lice koju hvale blogerke i pojedine poznate ličnosti, najbolje je da odmah odustanete od te ideje.

Crne maske za lice koje sadrže ugalj za kratko vreme su postale apsolutni hit među devojkama. Dermatolozi upozoravaju da ne bi trebalo da je koristite ovu masku jer možete ozbiljno oštetiti kožu.

Iako mnoge jutjuberke postavljaju snimke u kojima hvale masku i pokazuju blistavu kožu, postoje i snimci na kojima žene vrište od bolova dok pokušavaju da uklone masku sa lica.

Dermatolozi sada savetuju devojkama da ne koriste ove maske jer mogu ozbiljno da oštete kožu.

Dermatolog Endi Milvord tvrdi da ove maske mogu da skinu površinski sloj kože na licu. - --- Svima koji su u iskušenju da probaju crnu masku koja sadrži ugalj - nemojte to da radite - upozorio je dermatolog na Facebooku i napisao da te maske oštećuju kožu jer bukvalno uklanjaju površinski sloj kože.

"Naravno da će vam nakon toga koža biti mekana i glatka - napisao je on i objasnio da iako nakon u potrebe maske koža ostaje mekana i glatka, one dugoročno deluju loše na kožu.

Većina ulja od kojih maska očisti kožu su zapravo lojna vlakna koja su potrebna koži i koja će se ponovo stvoriti za 30 dana, kako bi koža bila zdrava. Kada je reč o uklanjaju mitisera tim maskama, imajte na umu da se na taj način uklanjaju i prirodna ulja koje koža proizvodi, da se koža tako iritira i da ćete uskoro imati sekudnarnih klžnih problema. Upozoreni ste - zaključio je dermatolog.

I dermatolog dr Janis Aleksandridis potvrdio je reči dr Milvorda: Razumem da je devojkama privlačno tako brzo rešenje i to što se maska može staviti kod kuće, tako da shvatam i zašto su tako popularne, ali moram da kažem da su problemi koji mogu nastati zabrinjavajući.

Foto: Printscreen Youtube

- Maska praktično skida površinski sloj kože, zbog čega ona ostaje tako glatka, a skidaju se i važna prirodna ulja i ćelije koje štite kožu od bakterija. To znači da je koža izloženija štetnim zagađivačima, a rezultat je oštećena, suva koža - dodaje on.

I drugi dermatolozi zabrinuti su zbog upotrebe ove maske, naročito što je sve više jutjuberki koje daju uputstva kako da masku napravite sami kod kuće, a sastojci su ugalj i lepak.

- Kombinacija uglja i lepka zapravo zatvara pore, što je suprotno od onoga što želite da postignete - kaže dermatolog dr Kristin Kloi Kim.

#Maska za lice

#opasnost

'