AKTUELNO

Ishrana beba u prvim mesecima života jako je važna i povezana je sa zdravljem tokom razvoja deteta i kasnije, rekla je za Pink.rs Marija Milanović, savetnica iz Udruženja Dojenje.Roditelj.org.

Podaci Gradskog zavoda za javno zdravlje kažu da i ako se preporučuje da bebe u prvih,šest meseci po rođenju jedu isključivo majčino mleko, u Srbiji se na taj način,othrani nešto manje od 13 odsto dece. 

Mnoge žene, i pored prednosti koje nosi majčino mleko, od dojenja odustaju. Razlozi su: nedovoljna priprema, nedostatak podrške i obuke, ali i pritisci okoline.

Ipak, ima i majki koje, jednostavno, odluče da ne doje svoju bebu.

“Dojenje postalo je moderno, ali i dalje važno i za mamu i bebu”

Svetska zdravstvena organizacija i UNICEF objavili su izveštaj prema kome dve od pet beba u privh sat vremena po rođenju dobija majčino mleko. 

Srbija se u ovom slučaju kotira visoko, jer polovina majki u prvom satu po rođenju podoji svoju bebu, ali onda se broj maki, dojilja, znatno smanjuje.

- Problem nastaje kasnije, jer mnoge majke nemaju adekvatnu obuku kako da nastave sa dojenjem svoje bebe. Mnoge ne dobiju adekvatnu obuku u porodilištu, a neke ne nailaze ni na podršku i razumevanje kada sa bebom dođu kući. Žene su tada jako osetljive, i svaka pomoć dobro dođe – objašnajva Milanović.

Prema njenoj oceni majčino mleko nema zamenu.

- Majčino mleko je važno i najbolja hrana za dete. Mnoge majke su u početku zbunjene, ali i uplašene, i važna im je podrška na svaki način – kaže Milanović koja je inače devet godina savetnica za dojenje, volonter, organizacije Udruženja Dojenje.Roditelj.org.

Foto: Pixabay.com

- Majka sam dvojice dečaka. Obojca su dugo dojeni. Onog dana kada sam ih,rodila, znala sam da će moje mleko da bude jedini izbor. O dohranama nisam ni,razmišljala i srećna sam jer sam u tome istrajala – kaže ona.

Po njenoj oceni, mnoge majke se ne edukuju, i u početku dojenje shvataju “zdravo,za gotovo”.

- Ja živim na selu. Imala sam širu porodicu oko mene koja je bila tu i savetovala me kada mi je bilo potrebno i tokom trudnoće, a i kasnije. Imala sam njhovu podršku. Međutim, sa mnogim mladim majkama to nije tako. Mnoge od njih nema ko da uputi koliko je dojenje važno, kao i koliko treba da se edukuju. Zbog toga ja volonitram kao savetnica za dojenje već devet godina i na to gledam kao na viši cilj – istakla je ona

Prema njenim rečima, mamino mleko je za bebe „hrana sa pet zvezdica, mlečne formule imaju tri, a sve ostale dohrane manje".

“Ne želim da dojim – to je moje pravo i izbor”

Kao što odlučuju da žele da doje, mame donose i suprotnu odluku, mada nerado to,priznaju.

Katarina M. iz Leskovca sada ima dečaka, školaraca, ali kaže da svog sina nije,dojila.

Kaže da je “problem sa dojenjem imala i tokom trudnoće”.

- Već sam osećala pritisak okoline po kojoj se podrazumevalo da ću da dojim svoju decu. Potajno sam se pitala hoću li imati dovoljno mleka, ali nikada nisam smela to,da izgovorim naglas – kaže.

Išla je i na vežbe, edukovala se i razgovarala sa stručnjacima, međutim, kada se,porodila, stvari nisu išle tim tokom.

- Bolelo me, bila sam umorna i iscrpljena. Beba je stalno vrištala i bila gladna. Stalno,sam je dojila, poštovala sva pravila i slušala sve koji su me savetovali – od patronažne sestre do rođaka, ukućana i prijatelja. Agonija je trajala desetak dana, a onda sam shvatila - i beba i ja smo nervozne. Dala sam dohranu i ona se odmah smirila. Prvo sm imala osećaj griže savesti, a kasnje je bilo lakše. Ja sam bila odmornija, beba zadovoljnija i mirnija – kazala je.

- Nakon deset dana sam prelomila. Moj izbor bio je da ne dojim. I sada mogu da kažem da je moj sin zdrav dečak, i ne primećuje se da je sisao svega deset dana svog,života – iskrena je ona.

Manekenka prošetala pistom dojeći bebu

Manekenka koja je dojila svoju bebu na modnoj pisti privukla je veliku pažnju na nedelji mode u Majamiju 2018. godine.

View this post on Instagram

Wow! WHAT A NIGHT! Words can’t even describe how amazing I feel after being picked to walk the runway for @si_swimsuit. Anyone who knows me, knows it has been a life long dream of mine. I can’t believe I am waking up to headlines with me and my daughter in them for doing something I do every day. It is truly so humbling and unreal to say the least. I’m so grateful to be able to share this message and hopefully normalize breastfeeding and also show others that women CAN DO IT ALL! But to be honest, the real reason I can’t believe it is a headline is because it shouldn’t be a headline!!! My story of being a mother and feeding her while walking is just that. Last night there are far more deserving headlines that our world should see. One woman is going to boot camp in two weeks to serve our country (@shauntness), one woman had a double mastectomy (@allynrose), and another is a cancer survivor, 2x paralympic gold medalist, as well as a mother herself (@bren_hucks you rock) Those are the stories that our world should be discussing!!!! Just thinking about all that was represented there... I desperately need to give the most thanks to @mj_day for this. She supported me in what I did last night. Without her support this wouldn’t even be discussed!!!! She and the entire Sports Illustrated family are the most amazing and incredible team to have worked with. THANK YOU for letting all 16 of us be our true selves, strong beautiful women!!! Because of you, my daughter is going to grow up in a better world, where she will always feel this way!!!!!! Lastly, to every single woman that rocked that runway with me. Be proud. I know I am of you! You all have inspired me in ways unimaginable. I love you all!!! #siswimsearch

A post shared by MARA MARTIN (@_maramartin_) on

Ona je nosila u naručju svoju petomesečnu devojčicu na reviji kupaćih kostima.

„Ne mogu da verujem da sam na naslovnoj strani sa svojom kćerkom zbog nečega što radim svaki dan", napisala je na svom Instagram profilu.

#Beba

#Majka

#dojenje

'