AKTUELNO

Za 23 godine rada Savetovalište za borbu protiv nasilja je pomoglo i podržalo veliki broj žena i dece da iz situacije nasilja izađu i prevaziđu krize u kojima su se našli.

Savetovalište protiv nasilja u porodici je nevladina, humanitarna organizacija, koja radi od 8. jula 1996. godine u Beogradu, osnovana sa ciljem da pomogne ženama i deci žrtvama nasilja u porodici.

Tokom 2019. godine u Srbiji ubijeno 25 žena i četvoro dece

Tokom 2019. godine u Srbiji je ubijeno 25 žena i četvoro dece. Ukupan broj žena koje su se obratile do sada Savetovalištu protiv nasilja u porodici za pomoć u 2019. godini je 2.970, zvanični su podaci Savetovališta za borbu protiv nasilja.

- Broj poziva upućenih ovoj organizaciji se iz godine u godinu povećava što znači da se nasilje više prijavljuje, da se o njemu više piše i govori, da je nasilje u porodici sada regulisano i zakonima, pa da sve to zajedno ohrabruje žene da o njemu progovore nadajući se da ima ko i da im pomogne - rečeno je za Pink.rs iz ovog savetovališta.

Prvi nivo pomoći, koji je Savetovalište od početka imalo u svom radu, je razgovor sa ženama koje su imale problem, bilo telefonom ili neposrednim razgovorima sa kvalifikovanim savetnicama (socijanim radnicama, psihološkinjama...).

Savetovalište u svojim prostorijama nudi žrtvama porodičnog nasilja i besplatnu pomoć advokatica.

Drugi nivo pomoći je smeštanje žrtava nasilja u porodici u Sigurne kuće gde im se obezbeđuje sigurnost na tajnoj adresi i pod uslovima koji garantuju njihovu bezbednost, oporavak, podršku i stručnu pomoć. Sigurne kuće spašavaju živote žena i dece koja su beže od nasilja u porodici ali se tokom njihovog boravka u kući aktivno radi na njihovom osnaživanju, dostupna im je stručna pomoć i podrška, uspostavlja se saradnja sa institucijama, a i radi se kroz grupnu terapiju na njihovom međusobnom umrežavanju kako bi žene kada napuste Sigurnu kuću bile u mogućnosti na nastave život bez nasilja.

Sigurne kuće u kojima borave žene i deca, žrtve porodičnog nasilja, dobijaju psihosocijalnu podršku, pomoć stručnih radnica, pomoć advokatice, siguran boravak, hranu, sredstva za ličnu higijenu i razne edukativne programe. Za vreme boravka u Sigurnoj kući, ženama se pruža podrška da se osnaže, osamostale, steknu samopoštovanje i poštovanje drugih.

Za to vreme one počnu da veruju u sebe i da shvataju svoje vrednosti. Dužina njihovog boravka direktno zavisi od stepena njihove ugroženosti. Što je žena ugroženija u odnosu na nasilnika, njen boravak je duži i traje do trenutka rešenja problema. Prva sigurna kuća u okviru Savetovališta je otvorena 1. novembra 2000. godine.

Danas, Savetovalište u svom sastavu ima tri Sigurne kuće za žrtve porodičnog nasilja. Za vreme boravka u Sigurnoj kući, ženama se pruža podrška da se osnaže, osamostale, steknu samopoštovanje i poštovanje drugih. Za to vreme one počnu da veruju u sebe i da shvataju svoje vrednosti. O radu ove organizacije svedoče brojni primeri žena koje su uspele da izađu iz nasilja u porodici i za svoju decu i sebe izgrade neki drugačiji život u kome nema nasilja.

#Nasilje

#savetovalište

#žene

'