AKTUELNO

Saznajte zašto vas usled zatvora mogu boleti i stomak i leđa, i kao da uspešno sprečite tu pojavu.

Zatvor je u današnje vreme vrlo česta pojava praćena mnogim simptomima, od kojih je jedan i bol u leđima. Nekada kada vas leđa iznenada zabole, ni ne slutite da je možda zatvor uzrok toga. Saznajmo zajedno zašto se ova dva simptoma javljaju zajedno i kako možete pronaći olakšanje.

Simptomi zatvora

Za pojam zatvora se vezuju stručni pojmovi opstipacije i konstipacije, koji se često mešaju.

Konstipacija predstavlja neredovan rad creva praćen otežanim pražnjenjem i čvrstom stolicom. Konstipaciju imate ako praznite creva ređe od 3 puta nedeljno, i/ili ako imate tvrdu i suvu stolicu.

Opstipacija predstavlja izostanak spontanog pražnjenja creva, tj. predstavlja poremećaj funkcionisanja creva kada se ona prazne sa dugim pauzama. Stolica je veoma suva i količinski mala. Stoga se pojam “zatvora” se može odnositi na oba problema. Normalni pokreti i pražnjenje creva obično se javljaju jedan do dva puta dnevno. Uz zatvor, možete doživeti samo tri pražnjenja creva nedeljno.

Dodatni simptomi zatvora uključuju:

 tvrdu ili suvu stolicu

 bolnu stolicu

 osećaj neispražnjenosti creva/nadutosti

 naprezanje pri pražnjenju

Često zatvor prati i zadržavanje fekalija, što može dovesti do nelagode i u trbuhu i u leđima. Ova vrsta bolova u leđima se obično prijavljuju kao tup bol, i čudna, bolna nelagodnost u predelu leđa praćena nadutošću.

Foto: Unsplash

Uzroci zatvora kod bolova u leđima

Mnoge okolnosti mogu dovesti do zatvora. U nekim slučajevima se ne može utvrditi primarni uzrok, a najčešći uzroci zatvora su:

 dehidratacija ili nedovoljna hidiriranost

 ishrana sa malo vlakana

 korišćenje određenih lekova/terapije

 opstrukcija creva

Zatvor koji uzrokuje bol u leđima

Ponekad stanje poput određene infekcije ili pritiska na kičmenu moždinu, može dovesti do bolova u leđima. Zatvor može biti nuspojava tog stanja.

Bol u leđima izazvan udarom fekalija

Moguće je da “fekalni udar” izazove bol u donjem delu leđa. Udar fekalija nastaje kada se komad suve stolice zaglavi u debelom crevu ili rektumu. Pritisak na rektum ili debelo crevo može rezultirati bolom koji “udara” u leđa ili abdomen.

Foto: Unsplash

Mogućnosti lečenja zatvora i bolova u leđima

Prva linija lečenja zatvora je promena vaše ishrane. Pokušajte da dodate više vlakana i vode u ishranu da biste ublažili stolicu i olakšali joj prolazak kroz debelo crevo i rektum. Ako se zatvor ponovi nakon započinjanja zdrave ishrane ili uzimanja određenog preparata, možete konsultovati lekara.

Uobičajeni tretmani za sprečavanje zatvora uključuju:

 redovno vežbanje- fizička aktivnost pospešuje pravilnu cirkulaciju i održava creva zdravim.

 hidrataciju- trudite se da unesete adekvatnu količinu vode na dnevnom nivou.

 dodajte više vlakana u ishranu.

 koristite prirodne laksative na biljnoj bazi.

LaxoGel® je prirodan laksativ potpuno na biljnoj bazi, koji uspešno rešava probleme zatvora i loše probave na prirodan način.

Sastavni deo LaxoGela® je biljka Psyllium iz roda Plantago ovata (azijska ili indijska bokvica), koja sadrži lipide, nezasićene masne kiseline, ali pre svega vlakna i mnogo sluzi, zbog čega svojim unosom stvara efekt „podmazivanja“ zidova creva.

Foto: Promo/Abela Pharm

Nerastvorljiva vlakna Psylliuma otporna su na probavne enzime, tako da relativno lako prolaze kroz želudac sve do debelog creva. Tamo se ponašaju poput metle, čisteći sve štetne supstance. Polisaharidne sluzi kojima obiluje Psyllium vezuju vodu i imaju sposobnost povećanja svog volumena preko 15 puta, pa zadržavaju vodu, bubre i stimulišu peristaltiku, ubrzavajući crevno pražnjenje.

LaxoGel® se ostalih sličnih preparata razlikuje se po većem sadržaju vlakana (53% više vlakana, odnosno ukupno 5g po kesici).

Glavna prednost korišćenja LaxoGela® je ta što nema štetnog uticaja na zdravlje, ne uništava crevnu mikrofloru i, za razliku od drugih agresivnijih laksativa, ne stvara zavisnost, pa se može se uzimati neograničeno dugo.

#Zdravlje

'