AKTUELNO

Saznajte zašto je veoma važno da svakodnevno unosite cink.

Cink je mineral od vitalnog značaja za naš organizam, pre svega za zdrav imunološki sistem, pravilno sintetizovanje DNK, lečenje prehlada i zarastanje rana. Odgovoran je za niz funkcija u ljudskom telu, i pomaže stimulaciji aktivnosti najmanje 100 različitih enzima. Samo mali unos cinka je neophodan da bi se video njegov efekat. Preporučene dnevne doze cinka su 8-12 mg za žene, i 11-15 mg za muškarce.

Cink se prirodno nalazi u mnogim vrstama hrane, ali je dostupan i kao dijetetski suplement. Nedostatak cinka kod dece može dovesti do prepreka u razvoju, i povećanog rizika od raznih infekcija. Tokom trudnoće i laktacije, ženama su takođe potrebne dodatne količine cinka.

Ovo su neke od najvažnijih prednosti cinka:

1. Cink reguliše jačanje imuniteta Prema Evropskom žurnalu imunologije (1), ljudskom telu je potreban cink za aktiviranje specifičnih vrsta limfocita (T-limfocita), koje pomažu organizmu na dva načina: • kontrolišu i regulišu imunološki odgovor • napadaju zaražene ili kancerogene ćelije Stoga, nedostatak cinka može ozbiljno narušiti naš imunološki sistem. Prema studiji objavljenoj u Američkom žurnalu kliničke ishrane (2), osobe sa nedostatkom cinka imaju veću podložnost različitim bakterijama i virusima.

Foto: Pixabay.com

2. Cink pomaže u lečenju dijareje Cink može pomoći u smanjenju dijareje. U kliničkoj studiji “Terapijski efekti oralno unetog cinka u akutnoj i perzistentnoj dijareji kod dece zemalja u razvoju” (3), u cilju povećanja upotrebe cinka kod dece za dijareju, potvrdilo je da je primena cinka bila efikasna u lečenju dijareje, i pomogla u sprečavanju budućih dijareja.

3. Efekat cinka na učenje i pamćenje Istraživanje sprovedeno na Univerzitetu u Torontu i objavljeno u časopisu Neuron (4), otkrilo je da cink ima ključnu ulogu u regulisanju i međusobnoj komunikaciji neurona, i utiče na to kako se čuvaju uspomene, i kako se uči.

(1) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20201035(2) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9701160?dopt=Abstract(3) https://bulardi.com/wp-content/uploads/2018/03/Bhutta2000.pdf(4) https://www.cell.com/neuron/fulltext/S0896-6273(11)00646-5?_returnURL=http%3A%2F%2Flinkinghub.elsevier.com%2Fretrieve%2Fpii%2FS0896627311006465%3Fshowall%3Dtrue&cc=y%3D

4. Cink za lečenje prehlade Prema studiji objavljenoj u časopisu Open Respiratory Medicine Journal (5), suplementacija cinkom je skraćivala trajanje obične prehlade do 40%. Pored toga, zaključeno je suplementacija cinkom korisna u smanjenju trajanja i ozbiljnosti prehlade kod zdravih ljudi, kada se uzima u roku od 24 sata od pojave prvih simptoma. Iako je mala količina cinka potrebna na dnevnom nivou, često se neprilagođenom ishranom ne unosi dovoljno, pa se preporučuje suplementacija. Da bi preparat koji unesemo mogli i da iskoristimo, vitamini i minerali prvo moraju da se razgrade u našem želucu i crevima. Proces varenja i kisela sredina digestivnog trakta mogu oštetiti unete vitamine i minerale. Već decenijama, naučnici pokušavaju da reše ovaj problem. Dobra vest je da su u tome napokon uspeli. Nova tehnologija se zove lipozomalna i omogućava da se za kraće vreme više vitamina i minerala isporuči direktno u ćelije, gde su neophodni. Lipozomalni cink predstavlja najbolju formulu suplementa cinka, zahvaljujući obliku u kome se cink nalazi u njemu. Lipozom štiti jedinjenje cinka od želudačne kiseline i enzima u crevima, a istovremeno štiti i sluzokožu želuca i creva. Usled toga, cink se transportuje kroz želudac do creva nepromenjeno, i direktno se apsorbuje u krv, brže, lakše i u većoj koncentraciji nego iz preparata koji imaju “klasične” soli cinka (koje nisu u lipozomima). Ovo doprinosi većoj iskoristljivosti preparata, jer je količina cinka koja pređe u krv značajno veća nego kod drugih preparata cinka. Zahvaljujući lipozomu, sluznica želuca i creva se ne iritira, što znači da se preparat lipozomalnog cinka odlično podnosi.

5. Uloga cinka u lečenju rana Cink igra ulogu u održavanju integriteta i strukture kože. Pacijenti koji imaju hronične rane ili čireve, često imaju smanjen nivo cinka u organizmu. Cink se često koristi lečenje akni ili drugih iritacija kože. Švedska studija (6) koja je analizirala dejstvo cinka u lečenju rana, dala je zaključak da cink može stimulisati zarastanje rana povećavajući novu epitelijalizaciju kože, smanjujući upale i rast bakterija. Stoga se iz ovoga može zaključiti da u ovom slučaju cink deluje i farmakološki.

Foto: Unsplash

6. Cink smanjuje rizik od pojave upala i hroničnih bolesti Studija sprovedena na Univerzitetu u Oregonu (7), otkrila je da povećanje unosa cinka kroz ishranu ili suplementaciju može smanjiti rizik od zapaljenskih bolesti, jer je nedostatak cinka povezan sa većom verovatnoćom nastanka upala i mnogih hroničnih bolesti.

7. Cink sprečava pojavu oštećenja u mrežnjači Cink sprečava ćelijsko oštećenje u mrežnjači, tzv. makularnu degeneraciju, pa tako pomaže da se uspori napredovanje bolesti gubitka vida, prema studiji objavljenoj u Arhivu oftalmologije (8).

(5) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3136969/(6) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/2275309(7) https://www.todaysdietitian.com/newarchives/010713p52.shtml(8) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11594942?dopt=Abstract

8. Cink i plodnost Nekoliko studija i ispitivanja su povezali nizak nivo cinka sa lošim kvalitetommuške semene tečnosti. Studija rađena u Holandiji (9)  je otkrila da su ispitanici imali veći broj spermatozoida nakon suplementacije cink sulfatom i folnom kiselinom. U drugoj studiji istraživači su zaključili da slab unos cinka može biti faktor rizika za slab kvalitet sperme i muške neplodnosti (10).

9. Cink je efikasan i za lečenje mnogih drugih oboljenja Studija objavljena u JAMA Dermatology (11), pokazala je obećavajuće rezultate primene cink sulfata za lečenje: -poremećaja pažnje i hiperaktivnosti -osteoporoze -sprečavanje i lečenje pneumonije.

Lipozomalni cink je poseban, jer samo u 1 kapsuli obezbeđuje preporučene dnevne potrebe za cinkom i vitaminom C. Lipozomalni cink je namenjen svim generacijama kako bi se obezbedila optimalna količina cinka i vitamina C u organizmu za važne procese. Naročito je važan za decu u periodu razvoja, osobe koje su na dijetama i restriktivnom načinu ishrane, rekonvalescente u periodu oporavka, kao i starije osobe.

Više o lipozomalnom cinku, i ostalim vitaminima i mineralima, pročitajte više OVDE.

(9) https://www.todaysdietitian.com/newarchives/060113p40.shtml (10) https://www.medicalnewstoday.com/articles/165748.php (11) https://jamanetwork.com/journals/jamadermatology/article-abstract/536705

Autor: Pink.rs

#Lepota

#Zdravlje

#cink

'