AKTUELNO

Postoje brojni razlozi zbog kojih žena može iznenada početi da gubi kosu: hormonske promene nakon porođaja, ubrzan ili usporen rad štitne žlezde, hemoterapija i neželjeni efekti lekova.

Međutim, kosa koja je previše tretirana, farbana ili izbeljena je lomljiva i opada,i može nastati privremeni gubitak kose. Dobra vest je, da, kada se hemijska rekacija zustavi,kosa počinje ponovo da raste.

VRLO JE BITNO DA ZNATE I RAZUMETE ŠTA SE NALAZI U FARBAMA ZA KOSU

Ako bojite kosu u salonu, pitajte svog frizera o sastojcima u svakoj boji koju meša.Kada bojite kosu kod kuće,uzmite u obzir moguće kancerogene i štetne agense, kao što su para-fenilendiamin (PPD), ugljena smola i olovni acetat,koji su navedeni na kutiji.

Najveći broj farbi za kosu i svakako blanš, sadrže hidrogen peroksid,moćnu hemikaliju koja se koristi da bi se posvetlila kosa. Koristi se u koncentraciji od 3 odsto,6 odsto, 9 odsto,12 odsto.Hidrogen posvetljava kosu razgrađujući pigment melanin. Česta upotreba dovodi do oslabljivanja kose i ekstremnog oštećenja i lomljivosti kose. Osim posledica na kosi,hemikalije izazivaju i promene na skalpu u vidu iritacije, svraba i crvenila.

Američko društvo za hranu i lekove je objavilo da prekomerno korišćenje hidrogena i amonijaka istanjuje kosu i iritira kožu glave. Amonijak osim kožnih problema uzrokuje i respiratorne probleme.Iznenadne tegobe kao što su kašljanje,kijanje,otežano disanje,curenje iz nosa,osip,nakon bojenja kose,znak su da kosa i koža loše reaguju na boju. Ubrzo nakon toga možete primetiti da je vaša kosa prelomljena u delovima-bilo u korenu ili na krajevima,gde je nanešena boja.

Foto: Promo/Hair Clinic Beograd

Dr Milena Stanojević, specijalista trihologije Hair Clinic Beograd, savetuje da, ukoliko se javi iritacija na skalpu,obratite se stručnom licu, trihologu ili dermatolgu, kako bi se preduzeo adekvatan tretman. Svakako je neophodna zaštita dlake u toku ili nakon tretmana. Olapleks je odlična opcija koju frizeri primenjuju za zaštitu pri farbanju ili blajhanju kose. Maske bogate prirodnim uljima i keratinom,hidriraju i revitalizuju kosu. Odvojite više vremena pri pranju kose i stavite masku za kosu,raščešljajte kosu i ostavite da maska deluje 10 minuta.

#Kosa

'