AKTUELNO

Nemojte biti lenji, jer nepravilan rad štitne žlezde može prerasti u ozbiljunu bolest, koja može uzrokovati čitav niz drugih zdravstvenih tegoba, nekih čak i smrtonosnih.

Promukli ste i imate osećaj knedele u grlu: Promene u glasu mogu ukazati na poremećaj rada štitne žlezde. Dobro pogledajte vrat da vidite ima li znakova oticanja žlezde. Posebnu pažnju obratite na trenutak kada gutate vodu, ako postoje bilo kakva ispupčenja na vratu javite se lekaru.

Apetit i ukus hrane su se promenili: Povećani apetit može bit znak hipertireoze, jer zbog previše hormona možete stalno biti gladni. Usporena štitna žlezda, s druge strane, može da se poigrava s ukusima i mirisima hrane.

Suva koža: Koža koja se ljušti može biti znak hipotireoze. Promene u teksturi kože i izgledu povezani su s usporenim metabolizmom, što može smanjiti znojenje. Koža s nedovoljno vlage brzo postane suva, a nokti krhki i neravni.

Kosa je tanja i opada: Suva, lomljiva kosa koja puca ili opada može biti znak hipotireoze. Premalo hormona ometa ciklus rasta dlaka i folikule stavlja u stanje mirovanja. To može uzrokovati gubitak dlaka po celom telu. Preaktivna štitna žlezda takođe loše utiče na dlakavost, ali samo na kosu.

Nezainteresovani ste za seks: Smanjena želja za seksom može biti posledica poremećaja štitne žlezde. Premalo hormona može uticati na nizak libido, a to može biti posledica i drugih simptoma hipotireoze - debljanje, nedostatak energije, bolovi u telu.

Na problem sa štitnom železdom može ukazivati i iscrpljenost, bezvoljnost, zatvor, poremećen menstrualni ciklus, bolovi u mišićima, visok pritisak, poremećen san i nemogućnost ostajanja u drugom stanju.

#Lekar

#Simptomi

#Žena

'