AKTUELNO

Doručak je najvažniji obrok u toku dana.

Zdrav doručak je sjajna stvar - zbog njega se mršavi, duže vas drže sitima i zahvaljujući njemu puni ste energije. Ali, to sve važi ako znate šta da jedete!

Proteini

Kada je stomak prazan, proizvodi grelin, hormon gladi, a najefikasnije ga zaustavljaju proteini. Zato navalite na orašaste plodove, jogurt, tvrdo kuvana jaja ili organski puter od kikirikija.

Zamenite slatkiše slanim jelima

Slatki doručak poput pahuljica, hleba ili palačinki je pun šećera dramatično povećava nivo šećera u krvi. Zato vam je pametnije da ujutro pojedete neki konkretniji doručak, bolje čak i ostatke od večere nego testo i šećere. Bićete siti i sa uravnoteženim nivoom šećera u krvi.

Masti

Kako biste duže bili siti, dodajte doručku malo zdravih masti, poput onih iz avokada, kokosovog ulja, putera od badema, lanenog ulja i orašastih plodova. Ipak, imajte na umu da je i ovde manje uvek više.

Povrće

Ono je puno vlakana i pomaže u radu creva, pa svakako treba da se nađe na vašem tanjiru u vreme doručka. Recimo, ako ujutro volite kajganu, dodajte malo luka, paprika ili spanać.

J. Stanković

#Dijeta

#Hrana

#Ishrana

#doručak

'