AKTUELNO

Saznajte kako vam cink može pomoći da rešite ovaj neprijatan problem.

Erektilna disfunkcija je jedan od najčešćih seksualnih problema sa kojima se muškarci suočavaju. Postoji niz različitih uzroka erektilne disfunkcije, koji se kreću od nedostataka hranljivih materija do kliničke depresije. U poslednjih nekoliko godina erektilna disfunkcija se navodi kao jedan od simptoma nedostatka cinka.

Nizak nivo cinka može biti uzrok za razne zdravstvene probleme. Cink je ključni mineral koji ćelije koriste za metabolizaciju hranljivih materija. Imunitet, proizvodnja DNK i proteina, kao i deljenje ćelija su povezani sa prisustvom cinka u organizmu. Cink takođe omogućava muškom telu da proizvodi testosteron. Zbog toga nizak nivo cinka može uticati na erektilnu disfunkciju.

Čini se prilično lako dobiti cink kroz raznovrsnu ishranu. Određeno povrće, meso i morski plodovi sadrže više sadržaja cinka od drugih vrsta namirnica. Međutim, kada nivo cinka u organizmu padne ispod preporučenog praga, počinju problemi.

Neki od neželjenih efekata nedostatka cinka uključuju: sporiji rast kod dece, problemi sa imunitetom, gubitak težine, nedostatak apetita. Ako se ne sanira, nedostatak cinka može dovesti do gubitka kose, problema sa vidom i kožom, kao i odloženog zarastanja rana. Niski cink je poznati krivac u slučajevima hipogonadizma i impotencije.

Foto: Pixabay.com

Nedostatak cinka i erektilna disfunkcija

Studija iz 1996. godine pokazala je vrlo jasnu vezu između nivoa cinka i testosterona. Mladićima je davana hrana koja uključuje vrlo malo cinka, tako da su razvili nedostatak cinka. Izmereni su nivoi testosterona i došlo je do značajnog pada (skoro 75 %), posle 20 nedelja ishrane sa niskim sadržajem cinka.

Studija je takođe ispitala dopunjavanje nivoa cinka kod starijih muškaraca. Istraživači su dokazali da uz povećan unos cinka, nivo testosterona kod starije populacije je skoro udvostručen. Ovo je prilično moćan dokaz da cink ima uticaj na proizvodnju testosterona.

Studija iz 2013. pokazuje da je osećaj mirisa zapravo važan za libido, naročito kod mlađih muškaraca. To znači da nedostatak cinka, koji može smanjiti osećaj mirisa, takođe može smanjiti libido. Cink ne utiče samo na nivo testosterona, već može prouzrokovati gubitak sposobnosti otkrivanja suptilnih hemikalija koje izazivaju uzbuđenje.

Hipogonadizam (polne žlezde-gonade proizvode malu količinu ili nimalo polnih hormona) ili nedovoljno testosterona, može izazvati erektilnu disfunkciju kod nekih muškaraca. Ova dva problema mogu se povezati sa nedostatkom cinka.

Nivo testosterona se prirodno smanjuje kada muškarci staraju, a određeni lekovi mogu uticati na nivo testosterona. Hiper- ili hipotiroidizam može uticati na testosteron i libido. A cink može imati dramatičan uticaj na nivo testosterona kod muškaraca sa nedostatkom cinka.

Uzimanje suplemenata cinka je samo jedan od mnogih tretmana za one koji se bore sa erektilnom disfunkcijom. Terapija cinkom je nešto drugačija od ovih drugih tretmana. Tretmani cinka mogu poboljšati prirodan nivo testosterona, pod uslovom da pacijent ima nedostatak cinka.

Foto: Pixabay.com

Za odraslog muškarca, 11 miligrama cinka dnevno smatra se idealnom količinom koja treba da se konzumira. Žene treba da ograniče unos cinka na 8 miligrama dnevno.

Ishrana sa visokim sadržajem proteina obično sadrži dovoljno cinka. Meso kao što su govedina, svinjetina, jagnjetina i piletina su dobar izvor cinka. Orašasti plodovi, cela zrna, mahunarke i kvasac sadrže cink.

Prema Centru za kontrolu i prevenciju bolesti, povećanje nivoa cinka iznad preporučene količine ishrane rezultira dijarejom, povraćanjem i stomačnim grčevima. U ekstremnim slučajevima deficita cinka u organizmu, preporučena maksimalna dnevna količina cinka je 40 miligrama dnevno. Simptomi prekomernog unosa cinka uključuju mučninu i glavobolje. Ako imate razloga sumnje da ste uneli previše cinka, obratite se lekaru.

Ljudsko telo sadrži samo 2 ili 3 grama cinka u bilo kom trenutku. Cink se distribuira po celom telu u organima, krvi i kostima. Može biti teško dijagnostikovati nedostatak cinka. Dok nivo niskog nivoa cinka u krvi ukazuje na nedostatak, normalni nivo krvi ne mora ukazivati na nepostojanje nedostatka cinka u organizmu.

Ako imate problema sa erektilnom disfunkcijom ili sumnjate da možda imate nedostatak cinka, razgovarajte sa svojim lekarom. Vaš lekar će moći da proveri nivo testosterona i utvrdi da li je upotreba suplemenata cinka za lečenje vaše erektilne disfunkcije odgovarajući postupak.

Sve o cinku i njegovoj upotrebi možete pročitati OVDE.

#Erekcija

#Seks

'