AKTUELNO

Imamo trenutno 967.000 revakcinisanih građana, a danas je u planu revakcinacija još 42.000, što znači da se do 14 časova očekuje da pređemo milion revakcinisanih, rekao je državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Mirsad Đerlek i upozorio da bi imali preko 100 izgubljenih života na dnevnom nivou da takav rezultat nije postignut.

Đerlek je izneo podatke i da je do sada dato 1.412.000 prvih doza, odnosno 2.380.000 doza ukupno sa revakcinisanima.

"Moramo nastaviti sa ubrzanom vakcinacijom, u aprilu ćemo imati još dva miliona doza, a do kraja aprila nadamo se drugom milionu revakcinisanih", rekao je Đerlek.

Ocenio je da je sreća što dobijamo dovoljno vakcina, a nada se da do kraja maja možemo doći do dva i po miliona revakcinisanih, što bi značilo, kako je rekao, da možemo da mirnije da dočekamo leto.

Na pitanje da li zdravstveni sistem može da izdrži, odgovorio je da se nada da može.

"Britanski soj korona virusa je toliko brutalan da nam zadaje ozbiljne probleme, moramo da proširimo bolničke kapacitete, u Batajnici već je zauzeto oko 910 bolničkih kreveta, to su pacijenti sa teškom kliničkom slikom", rekao je Đerlek i dodao da su zdravstveni radnici umorni ali i da daju poslednji atom snage na svom poslu.

"Gledajući brojke, 41 lice je juče izgubilo život, pune su bolnice - o popuštanju mera odlučiće Krizni štab, ali po mom ličnom mišljenju nema prostora za popuštanje mera", poručio je Đerlek.

#Mirsad Ðerlek