AKTUELNO

Ispred ekspoziture Banke Poštanske štedionice u Severnoj Mitrovici i danas je okupljen veliki broj građana, a među njima su se našli i radnici zdravstva - lekari, medicinske sestre, tehničari i higijeničarke koji pokušavaju da podignu zarađeni novac.

Radnik tehničke službe Doma zdravlja Rade Ilić kaže za Kosovo onlajn da više od nedelju dana ne može da podigne platu.

"Ja sam jedan od najstarijih radnika u mom kolektivu. Nikada nije bilo gore ni teže u mom radnom veku. Moj lični dohodak je bio 19. ovog meseca, a sada je 27, ja nisam mogao do sada da je podignem. Inače sam oženjen, imam troje dece i petoro unučadi, i svi čekaju na mene. Ovo ničemu ne vodi, veliki pritisak je na nama“, navodi Ilić.

Vesna Božović, koja radi u KBC Kosovska Mitrovica već 43 godine, kaže da je zabrinuta zbog situacije sa novcem.

„Platu ne možemo da podignemo, moramo da idemo u centralnu Srbiju. Pošto sam budući penzioner, ja živim u panici jer živim sama, a treba da se ode do Srbije, a imam prateće bolesti pa treba lekovi da se kupe. Nisam samo ja u pitanju, ima i težih socijalnih slučajeva koji sebi ne mogu da priušte da odu i da podignu svoj dohodat. Situacija je strašno alarmantna, ne znam čemu ovo vodi. Mi se nadamo, uprkos svim merama koje preduzimaju prema nama, mi se ne damo. Koliko god da su oštri i izričiti da nam ne daju dinar, da ovde funkcionišemo, mi ne nameravamo da napustimo Kosovo“, poručila je Božović.

Glavna sestra službe Internog odeljenja u KBC Kosovska Mitrovica Slađana Pantović smatra da odluka CBK ne vodi ničemu i da im je ugrožena egzistencija.

„Za sve ovo vreme mog rada se nije desila situacija da mi ne možemo da podignemo naše dohotke, ono što smo zaradili. Svi znaju kako je teška situacija ovde, ograničeni smo za lekove, sredstva za rad i život. Odluka Prištine ne vodi ničemu, mi smo u nezavidnoj situaciji, za našu decu i porodice. Mnogi od nas smo jedini primaoci i od nas zavisi mnogo, i za ostanak, opstanak i rad na ovim prostorima“, navodi ona.

Centralna Banka Kosova je donela uredbu kojom se zabranjuje transakcija dinarima 1. februara. Ova uredba prvo je pogodila Srbe, ali i ostale manjine koje zavise od primanja iz Srbije – penzionere, invalide, socijalno ugrožene i sugrađane koji primaju druge dohotke.