AKTUELNO

Mališani, kod kojih je potvrđen i kovid-19, leče se u Beogradu od sindroma koji se širi po svetu, a zbog kojeg imaju osip po koži, visoku temperaturu, kao i probleme s miokardom, odnosno srčanom arterijom.

Dvoje dece u Srbiji dobilo je takozvani toksični šok sindrom tokom infekcije korona virusom, novi sindrom koji je uočen u Americi i Evropi pre tri-četiri nedelje, a na koji je Američki centar za kontrolu i prevenciju bolesti upozorio lekare širom planete.

Ovi novi simptomi liče na takozvani Kavasakijev sindrom, koji karakterišu visoka temperatura, osip po koži, uvećanje limfnih čvorova na vratu, crvenilo očiju, proliv, povraćanje, upala zidova krvnih sudova. Ove simptome razvilo je 230 mališana u Evropi, od kojih je dvoje umrlo.

Amerika je prijavila slične slučajeve, dok u Srbiji naši stručnjaci uspešno završavaju lečenje dvoje malih pacijenata u Institutut za zdravstvenu zaštitu majke i deteta "Dr Vukan Čupić".

- Do sada su se u Srbiji pojavila dva slučaja i oba su kod nas na Institutu. Njihova klinička slika liči na takozvani Kavasakijev sindrom, baš kao što je to opisano u svetu, a to je vaskulitis ili zapaljenje krvnih sudova. Ipak, u pitanju je netipični vaskulitis, po tipu Kavasakija, jer se kod dece uglavnom javlja do pete godine. Ovo dvoje pacijenata su stariji, od osam i devet godina. Takođe, kod njih nije u punoj meri ispoljen taj sindrom, nisu imali sve kriterijume za njega. Uglavnom takva deca imaju osip po koži, gastrointestinalne smetnje, visoku temperaturu, a viđa se i konjuktivitis. Jedno od dvoje dece dobilo je infekciju miokarda ili srednjeg sloja zida srca, dok je drugo imalo takozvanu dilataciju ili širenje koronarnih ili srčanih arterija - rekao je dr Predrag Minić, načelnik pulmologije.

Kako je istakao dr Minić, deca su sada dobro.

Hvala bogu, oba pacijenta su dobro odreagovala na terapiju koja se inače daje za Kavasakijev sindrom. Da se takva stanja, slična Kavasakijevom sindromu, javljaju kod dece koja su pozitivna na korona virus, primetili su Englezi pre tr-četiri nedelje i to se manifestuje kao toksični šok sindrom. Naši bolesnici su dobro lečeni i ubeleženi su u registar koji se za to vodi.

Dr Minić je naveo da je kod jednog deteta test na koronu bio pozitivan, a kod drugog negativan.

- Ali, oba su pacijenta imala u krvi pozitivna antitela, što znači da su bili inficirani kovidom - kazao je dr Minić.

#Kavasaki sindrom

#deca

#koronavirus

<
'